Започна работната среща между членове на парламентарната комисия по бюджет и финананси и ресорния министър Румен Порожанов, която се провежда в сградата на МФ.

На срещата дойдоха Румен Гечев от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Корман Исмаилов от Реформаторския блок, Ивайло Калфин от АБВ, както и шефката на парламентарната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, придружена от Лиляна Павлова.

На заседанието трябва да се обсъдят три важни теми - състоянието на КТБ, действията на държавата по казуса с банката на Цветан Василев, ревизията на настоящия бюджет и изготвянето на финансовата рамка за следващата година.

По отношение на казуса "КТБ" пред журналисти Ивайло Калфин посочи, че се очаква да се даде възможност до началото на декември БНБ да забави обявяването в неплатежоспособност на банката. Това беше рамкирано като предложение на заседание на бюджетната комисия вчера, но конкретиката в сроковете идва именно днес.

Това се явява едномесечна глътка въздух за БНБ, която е длъжна да отнеме лиценза на КТБ пет дни след обявяването на отчета за нейното състояние, който се очаква да бъде публикуван утре.

По повод появилата се информация, че Оманският фонд вече е внесъл официалното си предложение за оздравяване на КТБ, от пресцентъра на Министерството на финансите посочиха, че до тях такава информация все още не е стигнала.

По отношение на актуализацията на бюджета - на тротоара пред финансовото министерство, основна тема бяха коледните надбавки на пенсионерите. Въпросът бе подет от социалиста Румен Гечев, който заяви, че неговата партия ще настоява за това. Той припомни и премиерските мандати на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, по време на които в края на годината хората са получавали добавки към пенсиите си.

На влизане във финансовото ведомство шефката на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че отива на срещата с министъра основно, за да се запознае с актуалното състояние на държавните пари. Тя определи изказването на Гечев като популизъм, който трябва да остане на тротоара.