Руският президент Владимир Путин призова страните в украинския конфликт да осигурят условия за пълно разследване на свалянето на малайзийския самолет, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Можем да заявим с увереност, че ако на 28-и юни не бяха подновени бойните действия в източната част на Украйна, то и тази трагедия със сигурност нямаше да се случи", подчерта Путин.

"В същото време никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигането на користни политически цели. Такива събития трябва не да разединяват, а да обединяват хората", добави той.

Вчера той направи същата забележка в разговори с премиерите на Австралия и Великобритания Тони Абът и Дейвид Камерън, заявявайки, че до приключване на разследването трябва да се избягват "политизирани изявления".

"Трябва да се направи всичко, за да се гарантира сигурността на работата на международните експерти на мястото на трагедията. Днес там вече работят представители на Донбас, Донецк, представители на украинското министерство на извънредните ситуации и експерти от Малайзия. Но това е недостатъчно", добави той.

На мястото на катастрофата трябва да работи "пълноценна група експерти под егидата на Международната организация по гражданска авиация и съответната международна комисия", заяви руският президент. За целта са необходими хуманитарни коридори.