Страната ни ще поиска помощ от Фонд „Солидарност" на Европейския съюз заради наводненията. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Той уточни, че официалните документи с искането за задействане на тази клауза вече са подготвени.

Щетите, които България е понесла в последните 10 дни в резултат на метеорологичните условия, към момента възлизат на приблизително 500 млн. лева, но вероятно сумата ще бъде надхвърлена. Това дава основание на страната да бъде предложено задействането на фонда и да се поиска солидарност от Европейската комисия.

Оценката на щетите в Мизия, Бяла Слатина и другите населени места по поречието на река Скът ще бъдат допълнително добавени.

Николов допълни, че днес екипите на пожарната започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия. Ще бъдат изпратени повече от 50 помпи, които да подпомогнат дейността по места. Днес ще бъдат направени и първоначалните огледи за установяване на щетите, а когато действията по отводняване приключат, кметската управа има готовност да изпрати комисии, които да направят реална оценка на нанесените щетите.

По този начин държавата активно ще се включи в подпомагане възстановяването на града. Местните хора ще получат помощ и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.