Първият български флаг на Южния полюс вече е поставен от проф. Христо Пимпирев, съобщават от Българския антарктически институт, цитирани от БНТ.

Проф. Христо Пимпирев, който е българският участник в международната експедиция до най-южната точка на Земята, е предал това преди 30 минути по сателитния телефон.

Припомняме, българинът отпътува от Летище София на 29 декември. Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержавслед тръгнаха по маршрута София – Фракфурт – Сантияго де Чили – Пунта Аренас – Южния полюс.

Днес участниците в състава на експедицията успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс и проф. Пимпирев е забил първия български флаг на тази географска точка.

Експедицията е посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват.

Времето е ветровито с температура -32 градуса. Сега южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

Пимпирев и монголският му колега Дугержавслед след около час тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км. от полюса.

Утре се експедицията ще се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква връзка с проф. Пимпирев и снимков материал от Южния полюс.

На командира на американската база "Амунсен-Скот", разположена на Южния полюс, проф. Пимпирев е подарил възпоменателен плакет на Българската антарктическа станция "Св. Климент Охридски" - първи от района на Южните Шетландски острови, сред които е и "нашият" о-в Ливингстън.

Двамата с проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха миналата нощ на палатка.

Очаква се да се завърнат в 10 вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб „Есперидес" ще се включат в редовния ход на 21-та Българска Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън.

Паралелно, на 10 януари в 6.55 часа сутринта от аерогара София излита поредната група от 12 участници в Българската експедиция.

Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база „Белингсхаузен" на о-в Кинг Джордж и аржентинската база „Дисешън" на едноименния о-в. В групата са включени асистентите от НСА „Васил Левски", известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

За пореден трети път в базата ще продължи проекта си за изследване на чувствителността на кожата, финансиран от френски козметичен концерн - Председателят на Българското дерматологично дружество акад. Николай Цанков.