Социалистите внесоха 57 подписа в деловодството на НС с предложение за създаване на анкетна комисия за „Дюнигейт".

Интересно ще е комисията да установи защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки или съответно да се изключват земи от горския фонд, с цел тяхното застрояване, продължава 3500 сделки по закон от 2003 година, независимо, че има изцяло нов закон за горите през 2011 година, подчерта депутатът от БСП Ангел Найденов.

Тази комисия следва да установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки и след това да е възможно да получат доход в размер на 50 пъти повече, отколкото са платили, изтъкна червеният депутат.

Социалистите предлагат комисията да се състои от 6 члена - по един от всяка ПГ и един независими и да работи в рамките на един месец. В мотивите си към предложението за създаване на комисията вносителите от БСП и ДПС подчертават, че продадените 29 декара в Несебър от държавата и препродадени веднага на няколко пъти по-висока цена предизвикват редица въпроси за действията или бездействието на държавата в защита на държавните интереси и интересите на гражданите.

Ангел Найденов коментира и намерението на Яне Янев неговата комисия да се самосезира и да разнищи казуса с думите, че лидерът на РЗС нямал намерение да разкрива корупцията на управляващите.