По повод 175 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, на 18 юли 2012 г. от 11.00 ч. в Плевен се открива обновената паметна плоча маркираща мястото, където някога се е намирала къщата на местния търговец Анастас поп Хинов.

Това съобщиха от дирекция "Военноисторически музеи".

В този дом през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет.

Началото на революционната организация е поставено в Плевен. Нейното създаване е най-забележителното постижение, до което се издига българската революционна мисъл и практика през епохата на Възраждането.

Вътрешната революционна организация е венецът на делото на Левски, което подготви и вдигна Априлското въстание 1876 г. Плевенчанинът Анастас поп Хинов е брат на друг бележит плевенчанин и близък съратник на Левски Данаил Христов Попов.

Обновяването на плочата се инициира от ръководството на Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи", която финансира от бюджета си изработването и. Плочата е от черен гранит, покрит с полиран бронз, в който е врязан текстът.

На 18 юли на оградата на къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ" дирекция „ВИМ" открива изложба на открито. Посвещава се на живота и делото на Апостола на българската свобода Васил Левски. Изложбата е съвместна проява с Община Плевен и Регионален исторически музей Ловеч.

20 постера проследяват детството и юношеството на Левски, участието му в Първата и Втората българска легия, Левски в подготовката на въстание през 1869 г., Левски в състава на БРЦК в Букурещ и по пътя на изграждането на Вътрешната революционна организация, основаването на Ловчанския революционен комитет и образуване мрежата на организацията.