Хиляди ученици и преподаватели се включиха в шествието по случай 24 май, което тръгна от Министерството на образованието и науката (МОН). В него се включиха също и държавният глава Росен Плевнелиев и министърът на образованието Тодор Танев.

Много граждани дойдоха да гледат тържествения марш, който премина по бул. „Цар Освободител" до Народната библиотека. Към него се включиха учени от БАН, както и академичният състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

И ние сме дали нещо на света, обяви Плевнелиев по случай 24 май
Още...

Камбанен звън възвести празника на братята първоучители Кирил и Методий.

Българският патриарх Неофит и духовенството ни дойдоха пред Народната библиотека. Дипломати, депутати и общински съветници също уважиха празника.

Тържествен водосвет отслужи епископ Тихон. Празнувайте този празник, призова той. По думите му, днешният празник е един от малкото останали през вековете празници, посветен на братята Кирил и Методий. Нека не празнуваме само езика ни, нека се научим да го ползваме, настоя епископ Тихон. Той призова да не вкарваме злозвучия и чуждици в речта си. Нека не празнуваме само българската култура, но и да я усвояваме, пожела епископ Тихон.

Честит празник на знанието и духовността. Това пожела и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. По думите й днес изказваме своето преклонение пред образованието, културата и духовността.

Тя отправи послание към българските учители: „Във вашите класни стаи се оформя бъдещето на нашата страна". Тя отправи тържествено послание и към културните дейци, хората, ангажирани с българското слово, библиотечните дейци и книгоиздатели.

Предизвикателството на днешния ден е да разпространим успешните и доказани модели в образованието във всички училища, настоя столичният градоначалник. Тя призова за подкрепа за новия Закон за училищното и предучилищното образование.

24 май е ден велик, велик ден на духа и просветата, заяви от своя страна и президентът Росен Плевнелиев. 24 май е празник на българската идентичност, убеден е той. По думите му, благодарение на днешния ден народът ни се е превърнал в народ с мисия и бъдеще. Не изгасва празничната искра на любовта към просветата, доволен е президентът. Българската книга дава сила на нашия народ, изтъкна държавният глава.

Той настоя във века на динамични промени да се формират образовани граждани. Президентът Плевнелиев поиска реформиране на образователната система и настоя за изграждане на икономика на знанието. Бъдещето е на иновациите, подчерта Плевнелиев.

Президентът поиска тласък на народното просвещение, както и да се развива делото на братята Кирил и Методий. Той специално благодари на рицарите на духа. Дълбок поклон пред вашето дело, заяви президентът Плевнелиев.

Пред държавниците ученици бяха разпънали транспарант с лозунгНяма да бягаме в чужбина, България е нашата родина".

Стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов тази година рецитираха първокласниците от столичното училище „Любомир Пипков" Ана Алексиева и Борис Христов.

Венци пред паметника на братята равноапостоли и покровители на Европа Кирил и Методий бяха поднесени от името на президента, премиера и председателя на Народното събрание, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, министъра на образованието, от ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, както и от БАН и други институции.