Ако не се приеме оперативната програма за развитие на военните сили, както и ако не започне модернизация на българската армия, тя ще загуби своите оперативни способности.

Това е напълно реална прогноза, предупреди в студиото на БНТ генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност към президента на Р България.

Армията извлича, строи, отводнява, гаси пожари, армията разчиства в момента в Иганово, посочи Самандов и заяви, че за да имаме добра и силна армия, тя трябва да е и финансово обезпечена.

На въпрос дали е гарантирана към момента сигурността на страната, генералът заяви, че тя е гарантирана, тъй като България вече 10 години е член на НАТО. В този смисъл сигурността е гарантирана.

Но именно като член на НАТО нашата страна има и задължения и ангажименти, които трябва да изпълни. Това включва модернизация на армията, беше категоричен Самандов и припомни, че са декларирани 55 цели, по които трябва да се работи. "Ние трябва да се честни и почтени и да кажем на нашите партньори по кое можем да работим и по кое не", смята Атанас Самандов.

Той изрази и личното си мнение по въпроса за недостига на финансов ресурс за армията, като изказа съмнение в това, че бюджетът се разпределя добре.

"Как се намират 100 млн. за магистрали, а за армията не се намират?", попита секретарят на президента. Според него не се уронва националния престиж, при положение, че искаме „подаръци" въоръжение. Семандов обаче ката, че е песимист по отношение на това, някой да ни подари самолети.

"Толкова години вече искаме, но никой не ни подаравя", посочи генералът.

Проблемът на българската армия обаче е сериозен, тъй като настоящите самолети могат да бъдат използвани още няколко месеца. При един ремонт - 2-3 години. Ако не се вземе решение в спешен порядък, европейските сили към НАТО ще поемат контрола над въздушното пространство, т.е. над нашата сигурност, предупреди Атанас Самандов.

Той обясни, че и пред другите страни членки на ЕС стоят финансови проблеми, т.е. имат трудности и собствени цели, които трябва да бъдат изпълнявани. До 2018 година е поето задължение да се отделят 2% от БВП за сигурност и отбрана, ние обаче не предвиждаме това, посочи секретарят на президента и изчисли, че сумата през 2018 година, която ще се отдели за армията от бюджета, ще възлиза на 1.3%.

Той допълни, че в програмата на Министерство на отбраната е включен и проект за възстановяване на военно-промишления комплекс. Според него България действително би могла не само да поддържа този комплекс, но и да печели от него.

Припомняме, днес ще се състои Консултативен съвет по национална сигурност при президента с основна тема развитието на въоръжените сили. Според програмата военният министър Николай Ненчев ще прочете доклад за състоянието на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие.