Европейската комисия изпрати до Министерството на околната среда и водите писмо с препоръки и изисквания във връзка със спрените средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, ЕК спря парите за България по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие". По „Околна среда" плащанията са спрени още през миналата година, а по „Регионално развитие" в началото на тази, като това поставя под риск около 100 млн. евро.

В съобщението на министерството се отбелязва, че на 28 август 2014 година в МОСВ е получено писмо от ЕК, което съдържа допълнителни препоръки и изисквания към системите за управление и контрол. Препоръките са в резултат на проведена одитна мисия на Европейската комисия през месец май 2014 г.

Екипът на министерството е в непрекъснат контакт с ЕК и предстои период на интензивни преговори на експертно и политическо ниво за постигане на споразумение за възстановяване на спрените плащания по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" в срок до месец октомври 2014 г., заключава се в прессъобщението.