Водят се разговори за съвместна охрана на въздушното ни пространство. Интерес проявявали от Полша, Италия, Гърция и Румъния. Съвместната охрана щяла да спести средства.

Това стана ясно от коментара на военния министър Николай Ненчев в кулоарите на НС след редовния петъчен парламентарен контрол.

На съвета за развитие на коалицията той предложил промени в Закона за въоръжените сили, които да разрешат съвместна охрана на въздушното ни пространство. Такава мярка се насърчавала от партньорите от НАТО.

Разговорите за това се водили на срещите на министрите на отбраната от ЕС. При нужда и ние ще помагаме за съвместната охрана на въздушното пространство на партньорската държава.

Ненчев не е притеснен от категоричната позиция на министър Владислав Горанов, че няма да има актуализация на бюджета и вярва на думите на премиера Бойко Борисов, че пари за ремонт на МиГ-овете ще има. Имам категорично неговата дума, похвали се военният министър. Пари за ремонт може и да не са нужни до края на годината, тъй като договорът, който сключваме с полската страна е за разсрочено плащане.

Няма никаква опасност за охраната на въздушното ни пространство, категоричен бе военният министър.

По темата може ли Полша да ремонтира руските ни МиГ-ове, Ненчев каза, че за 2 месеца в Русия са паднали 17 летателни средства. В Полша подобни инциденти нямало. Освен това САЩ поискали санкции по отношение на руските МиГ-ове. Това означава, че в бъдеще може и да не можем да ги ремонтираме в Русия.

Иначе военният министър бил в редовен диалог с вътрешния министър Румяна Бъчварова за охраната по границите ни и е готов да предостави в помощ на силите на реда още военни. Ако има необходимост, съм готов да изпратя толкова военнослужещи, колкото е необходимо, подчерта министърът. Имам готовност за това, изтъкна той.