Най-малко двама души са били убити от полицията при завързалата се престрелка пред сграда, където трябвало да се проведе конкурс на карикатури на пророка Мохамед, предаде Си Ен Ен.

Инцидентът е станал в тексаския град Гарланд.

Властите засега не разкриват самоличността на убитите и причините за стрелбата.

Съобщава се за един ранен охранител в частното училище, в което се е провело събитието. Конкурсът, по същество антиислямски, е бил охраняван от 40 тежковъоръжени полицаи.

На мястото на стрелбата се намират бойци от специалните части. Те са евакуирали десетки хора.

Базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата" е домакин на провокативния конкурс, на който планирала да връчи награда от 10 хиляди долара за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед.

Гост на проявата е бил крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс, който заяви, че е "шокиран" от стрелбата.

„Шокиран съм. Тъкмо говорих половин час за карикатурите, исляма и свободата на словото, и тъкмо бях напуснал помещенията", казва той.

По думите му, тази стрелба е нападение срещу „свободите".

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Организацията е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.