Топлофикациите и клиентите им ще бъдат сериозно засегнати при газова криза. Това предупреждение отправи пред журналисти председателят на топлофикационните дружества в България Илия Николаев, цитиран от БГНЕС. Коментарът му е във връзка с вчерашното изказване на вицепремиера Екатерина Захариева, че може да се стигне до газова криза.

Николаев посочи, че резервното гориво, което топлофикациите са длъжни да поддържат, е за около 5 дни. Той предупреди още, че ако кризата продължи повече, ще има спиране на тези дружества.

По думите на Илия Николаев към края на 2014 г. се очаква топлофикационните дружества, може би с много малки изключения, да излязат на загуба. Това ще се случи ако цената на газа се промени по искане на Булгаргаз. Николаев отчита, че последната промяна на цените е намалила приходите на топлофикационните дружества значително. Дори и един процент от цената на газа да се промени ще има значение за топлофикационните дружества, категоричен е той.

Николаев коментира, че топлофикационните дружества живеят в непрекъснат финансов стрес. Той изрази позиция, че когато от октомври се увеличи цената на тока с до 10% трябва да се предвиди и процент за топлофикациите, така че да не са на загуба.

Припомняме, вчера стана ясно, че от 1 октомври цената на тока ще скочи с до 10 %.

Представителят на топлофикациите уточни, че топлинната енергия няма смисъл да се променя особено за крайния потребител, тъй като има и по-малък финансов дял.