Сръбското гражданство не може да помогне на Цветан Василев да отложи екстрадицията си. Това заяви в интервю за БНР журналистът от сръбския вестник „Блиц" Вук Цвийич. Той посочи, че Василев има важни инвестиции в Сърбия. „По точно това е фабриката, която той купи в Парачин. Тези инвестиции от около 150 милиона са от особено значение за властта в Сърбия", смята журналистът.

По думите на Цвийич на откриването на фабриката е присъствал и президентът на Сърбия. „Въпреки че нашите политици, когато има чужди инвестиции, винаги се опитват да се представят като заслужили за това нещо, тепърва ще видим какви са връзките му с властта", коментира журналистът.

Вук Цвийич даде повече подробности за това как Василев се предал и какви са били действията на местните органи на реда. Той обясни, че преди две седмици Василев е бил видян в Парачин и е регистриран там. Журналистът предположи, че след това банкерът започнал да се крие и е заминал за Белград. Цвийич сподели, че според информацията, с която разполага, Василев се е движел от един хотел в друг в Белград.

„Странното е, че на него не му е наложен екстрадиционен арест. Това е необичайно за Сърбия. Това се случва много рядко - някой, който е в списъка на Интерпол за издирване, да не бъде арестуван в Сърбия. Доколкото разбрахме той има контакти с двама съветници на президента на Сърбия. Имаме съмнения, че именно тези два контакта са причината за неговото по-различно третиране", коментира сръбският журналист.

По-рано сръбският вестник "Блиц" съобщи, че Цветан Василев иска сръбски паспорт, за да избегне екстрадиция.