Стотици излязоха на протест в центъра на София срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Сред тях преобладаваха дейците на културата, известни режисьори и актьори.

Кунева призова Слави Бинев да подаде оставка

Още...

Протестиращите се събраха в градинката „Кристал", за да изразят несъгласието си с управлението на културните институции и най-вече с назначаването на Слави Бинев в комисията по култура в НС. Поведени от Йосиф Сърчаджиев и Александър Морфов - който вчера обяви, че напуска Народния театър в знак на протест, те се отправиха към парламента и блокираха движението по бул. „Цар Освободител".

Припомняме, на брифинг в парламента по-рано Слави Бинев обяви, че е готов с оставка. Той обаче първо покани на разговор протестиращите културни дейци. На срещата трябва да се обсъдят проблемите, които те имали с него. На свой ред Бинев ще изкаже и своите аргументи. Той увери, че ако аргументите на културните дейци са по-силни от неговите ще изпълни исканията им.

По време на протеста централният вход на Народното събрание бе охраняван от полицейски кордон. Хората на изкуството бяха предвождани от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов.

Павел Чернев също бе сред присъстващите. Преди две години той заедно със Слави Бинев щурмува сградата на БНТ. Запитан дали би се извинил на колегите за своята постъпка, Чернев заяви, че няма за какво да се извинява и застава зад Бинев. Той е дошъл на протеста, за да уведоми актьорите, че Бинев ги чака на среща. Досега обаче никой не се е отзовал на поканата.

На въпрос как определя вчерашното изявление на Слави Бинев, Александър Морфов заяви пред журналисти, че се е чувствал изключително срамно и унизително, че този човек е избран за председател на Комисията по култура и медии, както и че е бил в Европейския парламент. По думите му Слави Бинев е бандит, мутра, благодарение на него чалгата е станала национална култура, а хората на изкуството нямат място в държавата.

Морфов коментира, че не е политик и не може да каже кой трябва да застане на председателското място в комисията, но със сигурност това не трябва да е Слави Бинев. Той е категоричен, че с Бинев нямат общи теми, които да обсъждат. „За мен това е една парадоксална личност, но в нашата парадоксална държава всичко е възможно. Мисля, че нивото, което той би могъл да достигне е управител на плувен басейн, нищо повече", коментира режисьорът.

Именитият ни режисьор подчерта, че решението му да напусне Народния театър е лично и не може да подтиква когото и да било да последва стъпките му.

Цялата гилдия е обидена. Това обяви Никола Парашкевов, млад актьор, който застана на жълтите павета, за да изрази недоволството си срещу назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии. Той не отрича качествата на Бинев като добър бизнесмен, както и не иска да го обиди по никакъв начин. Въпреки това младият актьор обяви, че човек, който е собственик на чалга клуб, не е нормално да оглавява Комисията по култура и медии.

Парашкевов е запознат с това, че длъжността на Бинев ще се свежда до чисто административни задължения, но въпреки това смята, че той не е достоен да заеме поста. Според него ако Слави Бинев желае да допринесе за повече финансиране на културата, то това означава, че може да го направи и без да оглавява комисията. Като цяло не искам този човек да има нещо общо и да се занимава с културата и медиите, имайки предвид съмнителното му минало, обяви Никола Парашкевов, въпреки че на дълга пресконференция вчера Бинев се опита да изчисти съмненията от името си.

Актьорът смята, че има много по-достойни хора, с много по-добра квалификация, които да погледнат на цялото, а Бинев да се занимава с финансовата част. Той коментира и обявената позиция от таекуондиста вчера, който заяви, че е мъжко да защити семейството си. Актьорът напомни, че е мъжко Бинев да не се вкопчва във властта, а да се вслуша в народа и да прецени кои са по-добрите от него. Според него по-мъжката постъпка би била Слави Бинев да се оттегли от поста.

Протестът приключи и присъстващите се разотидоха.