Да бъде свикан Съвет за финансова стабилност, който включва министъра на финансите, гуверньора на националната банка и председателя на Комисията за финансов надзор, настоя Експертният съвет по оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Това стана ясно след продължилата час и половина  закрита за журналисти среща на синдикати и работодатели с омбудсмана Константин Пенчев по проблемите на КТБ. Всеки един от тези трима високопоставени държавни чиновници има право да свика този съвет.

Над 500 000 български граждани са потърпевши пряко и косвено от ситуацията в КТБ, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Редица жалби са постъпили и при омбудсмана. Засегнатите предприятия и фирми се измерват с петцифрено число - десетки хиляди, а работниците са стотици хиляди.

Велев алармира, че 8% от финансите в банковата система в момента не работят, а причината за това е БНБ. По думите му си струва да се изследва дали няма престъпно бездействие от управителя на БНБ и УС на БНБ. „Ако те не могат да се справят, една от първите задачи на новия парламент е да избере ново ръководство", заяви Велев.

Експертният консултативен съвет се е обединил около становището, че действащото законодателство позволява всички необходими действия, които БНБ може да предприеме за оздравяване на банката.

„Няма да позволим някой с действие или бездействие да събори държавата", се зарече омбудсманът на България Константин Пенчев. По думите му проблемът с КТБ не е търговски казус, нито  частен случай, а проява на случващото се в нашето общество. Пенчев също обвини БНБ в бездействие. „Тези институции, които имат право да взимат решения в подобни случаи, когато една банка изпадне в ликвидна криза, отказват да изпълняват функциите си", критикува Пенчев.

От своя страна председателят на УС на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев обясни, че банките се наричат кредитни институции, не защото дават кредити, а защото ние сме им дали кредит на доверие.

Не стана ясно дали по време на срещата е взето решение за конкретен начин, по който КТБ да бъде оздравена и спасена.

Дончев само загатна отново, че има възможност средствата, които са блокирани в момента, в диалог с акционерите да заработят. Един от вариантите е да се превърнат в капитал на банката. По думите му не е нужно специално законодателство. „От първия момент заявихме, че сме против специалното законодателство, което предлагаше БНБ", коментира Дончев и допълни, че са „против" тарикатлъци. „Няма да дадем съгласието си за използване на публични средства", зарече се той.

Синдикатите са се обединили около становището, че спестяванията на хората и банковата система трябва да бъдат спасени от катаклизми.

Синдикалистът Николай Ненков пък изрази воля за катализиране дейността на Министерството на финансите, на Комисията по финансов надзор, защото „се работи на парче и няма добра комуникация" между различните институции.

Синдикатите отново подчертаха, че бедствието, сполетяло вложителите в КТБ, е общонационален проблем и ако обществото не намери основание за солидарност, той ще повлече много други проблеми.