Турция се включва в коалицията срещу „Ислямска държава", в която са също САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Унгария, Австралия, Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Ливан, Катар и Бахрейн.

Условието на югоизточната ни съседка обаче е, че засега Турция няма да взима участие във военна операция в региона, а ще участва само в хуманитарни и логистични операции.

Турция също така предоставя натовската си база Инджирлик, намираща се в южната част на страната, която ще може да бъде използвана за необходимите хуманитарни и логистични операции в рамките на борбата срещу „Ислямска държава", подчертал официален представител на турските власти.

„Но никакви бойни полети, включително дрони", настоял източникът от турското правителство, цитиран от "Хюриет".

Саудитска арабия е домакин на разговори в четвъртък с 10 арабски страни, Турция и държавния секретар на САЩ Джон Кери, на които ще бъдат обсъдени съвместните действия срещу „Ислямска държава".

Кери се опитва да сформира коалиция от страни в Близкия изток, които да поведат борба с джихадистите, със съгласието на Турция.

Турция получи много критики за ролята й за възхода на "Ислямска държава", особено за занижения контрол на границата й със Сирия, през която чуждестранни бойци лесно се добират до раздираната от война страна.