Разследването на катастрофата на малайзийския Боинг предизвиква единствено въпроси и подозрения, сред които - защо до момента САЩ не са представили доказателства в подкрепа на своята версия.

Това заявява руският външен министър Сергей Лавров на брифинг в Москва, цитиран от „Новости".
Той изразява и надеждата си никой да не крие следи при протичащото разследване на трагедията.

Лавров обвинява Запада, че вместо да предлага инициативи за регулиране на кризата в Украйна, той реализира в Киев свой геополитически проект, а по адрес на Русия звучат само искания за промяна на политика и заплахи със санкции, ако това не бъде сторено.

Сред въпросите и подозренията, които предизвиква разследването на катастрофата на Боинга, Лавров изтъква и защо до момента не са разпространени разговорите между украинските диспечери с борда на МН17, както и с екипажите на другите полети в района.
Според някои сведения на тези диспечери им е забранено да говорят и да контактуват с когото и да било. Това предизвиква редица въпроси, подчертава Лавров.

Той призовава за безпристрастно разследване, както и това - да бъдат показани тези „неопровержими доказателства", с които разполагат западните страни.

Руският първи дипломат настоява разследването да бъде под егидата на ООН, за което да има отделно решение на Съвета за сигурност.
Той изразява безпокойство от евентуален стремеж разследването да премине по схемата двустранни контакти на Запада с украинските власти.

Лавров изтъква още, че Москва няма намерение да отговаря на санкциите на Запада на принципа „око за око, зъб за зъб".
Искаме трезво да подходим към настоящата ситуация, подчертава дипломатът, цитирайки президента Путин, който заявява, че Русия не може да не отчете санкциите, но няма да изпада в истерия и да отвръща на удара - това не било достойно за една голяма страна.
Имаме собствено достойнство, заявява Лавров.

По думите му, санкциите срещу Русия няма да постигнат целите си, дори ще направят страната по-самостоятелна. Проблемите пък, които възникват в икономическата сфера, ще бъдат преодолени, уверява Лавров.