Десет арабски държави, включително Саудитска Арабия, са се съгласили да се обединят със САЩ в борбата с джихадистите от „Ислямска държава", съобщава БиБиСи.

Споразумението е постигнато след разговорите между министри на арабски държави и държавния секретар на САЩ Джон Кери, провели се в саудитския град Джеда.

В изявлението след срещата се посочва, че е обсъдена стратегия за унищожаването на "Ислямска държава", където и да има нейни клетки, включително в Ирак и Сирия.

По-рано Русия предупреди САЩ да не извършват въздушни удари в Сирия. Руското външно министерство заяви, че всяко такова действие, без резолюция на ООН, ще бъде „акт на агресия" и „грубо нарушение" на международното право.

"Ислямска държава" контролира големи части от Сирия и Ирак.

Припомняме, по-рано американският президент Барак Обама заплаши да предприеме действия срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, като Джон Кери беше натоварен със задачата да се опита да създаде регионална коалиция срещу ислямистките екстремисти.

След приключването на срещата в Джеда съвместното изявление обяви "съвместен ангажимент да сме обединени срещу заплахата, генерирана от тероризма", включително от "Ислямска държава".

Освен Саудитска Арабия, другите страни, които участват в коалицията, са Бахрейн, Египет, Ирак, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Катар и ОАЕ. Турция също участва в срещата.