Техеран
Полицията в Иран категорично заяви, че няма да проявява никаква милост към новите протести на опозицията в страната, съобщи АП.

Техеран отново стана арена на сблъсъци, последвани от много арести. Напрежението ескалира, след като опозицията призова хората да протестират по улиците по време на шиитския мюсюлмански празник Ашура.

Вчера президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че протестите на опозицията са „отвратителен маскарад", който се организира от западните сили.

В отговор на действията на опозицията, правителството организира от своя страна демонстрации. По информация на АП в тях взимат участие десетки хиляди хора.

Подобни протести, освен в столицата, са се организирали и в много други градове на Иран.

Правителството е далo свободен ден на държавните служители, за да могат да участват в акциите. Специални автобуси пък превозват групи от ученици до протестите.

Агенцията цитира и думите на шефа на иранската полиция Исмаил Могхадам, който отправи специално предупреждение към опозицията.

При предишните протести полицията демонстрира снизхождение. Този път обаче милост няма да има, категоричен е той.

Могхамад допълва, че полицията ще предприеме много сериозни действия, за да се справи с опозицията.

Епохата на толерантността приключи, всеки, който участва в тази протести, ще бъде смачкан, заплаши още той.

По последна информация броят на задържаните надхвърля 500 души. Загиналите по време на безредиците са осем. Един от тях беше и племенникът на опозиционния лидер Мир Мусаи.