Матурата да е единствен вход за университета, предлага БСП в управленския си проект в сферата на образованието и науката. Идеята на социалистите е да има специална оперативна програма „Наука и иновации".

Традиционно в България образованието винаги е било ценно, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че в стратегията Европа 2020 се предвижда ЕС да се изгради като конкурентна икономика, основаваща се на знанието.

Къде се намираме ние като страна, като състояние на образованието? Къде искаме да стигнем, попита той. Според него, ако не се отговори на тези въпроси, България ще продължава да е на опашката на Европейския съюз. Соцлидерът посочи, че в предишния мандат е имало съществено финансиране на образователната дейност. Бяха стартирани важни реформи, изтъкна бившият премиер.

По думите му често се търси устойчив консенсус за политиките в сектора. В резултат на това търсене лидерът на социалистите стигна до следната поука: Докато умният се наумува, лудият се налудува.

Сега според него образованието е превърнато в услуга, за която трябва да се плаща. Все повече държавата се оттегля от своите задължения, заяви Станишев.

Той коментира, че в образователната сфера се взимат екстравагантни и опасни решения, като тези за научните степени и звания. Няма устойчивост и перспектива за хората на просветата и хората на научните изследвания, е мнението на червения лидер.

Стана ясно, че в управленския проект на левицата, който носи името „Знанието - основа за развитието на човека и обществото", се планира развитие на научните изследвания, технологии и иновации. Социалистите гарантират всеобщо и качествено образование, както и устойчивост в политиката и финансирането на сектора.

Сред основните цели на управленския проект на БСП е възстановяване авторитета на българския учител, а училищното образование да е достъпно, качествено и мотивиращо. Социалистите планират и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд. В дългосрочен план разходите за висше образование трябва да са 1,1% от БВП.

Социалистите искат и поетапно намаляване на таксите за ВУЗ, както и електронизация на учебното съдържание.

В проекта на левицата е заложено още въвеждане на програми, изцяло на чужд език с цел привличане на чуждестранни студенти, а още и въвеждане на образователни и зелени карти за чуждестранни студенти от български произход. Цел на левицата е още занимаващите се с наука и изследвания да бъдат 4,5 на 1 000 души.