В случай, че Израел нападне ядрените съоръжения на Иран веднага от Техеран ще отговорят с бомбардировки над ядрените централи в Израел.

Това заяви заместник шефът на Генералният щаб на Иран бригаден генерал Масуд Джазаир, цитиран от „Франс прес".

Ядрените централи в израелския град Димон са достъпни обекти, които могат да бъдат наши цели. В момента разполагаме с ефективни средства да ги ударим. Ако Израел действа против Иран, ние ще вземем решение за тяхното унищожаване, изтъкна Джазаир.

От своята страна президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджат подчерта, че страната няма да отстъпи „нито йота" от ядрената си програма след като МААЕ обвини в доклад Техеран, че е разработвал ядрено оръжие, независимо че отрича.

Той строго смъмри МААЕ, че се дискредитира с действията си да подкрепя „абсурдните" американски обвинения.

Тази страна (Иран-б.е.) няма да отстъпи нито йота от пътя по които се движи. Защо се руши престижа на МААЕ заради абсурдните американския изявления", подчерта Ахмадинеджат.

Иранската нация е мъдра. Няма да направим две ядрени бомби срещу 20,000 бомби, които вие притежавате", обясни иранският президент.

В реализирания доклад на МААЕ вчера се казва, че Иран изграждат ядрената си програма както за мирни така и за военни цели - „специфично за ядрени оръжия". В доклада се съобщава още, че се готвят предварителни дейности за тестване на ядрени глави и развитие на балистична ракета, която може да достигне до Израел.

Само преди няколко дни израелският президент Шимон Перес заяви, че Израел е склонна да вземе военно решение по иранския проблем, ако дипломатическите варианти не окажат нужния резултат.

Повечето държави настояват за нови санкции срещу Иран, ако от Техеран не отговорят на информацията, която бе представена от МААЕ.