Евродепутатът Ангел Джамбазки се похвали, че е внесъл 80 000 евро в националния ни бюджет за 6 месеца.

Той направи разбивка на приходите, които получава като български представител в Европейския парламент, в сутрешния блок на БиТиВи.

8020 евро е основната заплата на евродепутат. След като заплатят данъците си, "чисто" за представителите ни възнаграждението е 5 800 евро. Ако обаче си "нередовен" в присъствието си, усещаш отражение и върху заплатата си. Джамбазки обясни, че когато не ходиш на определен брой заседания, приходите ти могат да намалеят.

Евродепутатът не пропусна да изтъкне, че е примерен, тъй като е присъствал на 86% от гласуванията.

Евродепутатите получават евросредства по различни показатели - за персонал 21 379 лв. месечно, за пътни разходи за заседанията - 4000 евро на месец и разходи за пътувания извън ЕС отново 4000 евро, но за година. Така, месечно евродепутатът получава около 25 000 евро.

"По българския закон българският представител в европарламента може да бъде микропредприятие", коментира Джамбазки.

Той си е наел на договор 14 сътрудници, които да му помагат в работата. Трима от тях работят в ЕП, а останалите 11 в България.

За месеците август, септември, октомври, ноември и декември Джамбазки платил на българските сътрудници 34 181 евро. Четирима от тях работят в приемни в София, Благоевград , Бургас и В. Търново. Там дават информация за стажове, програми, приемат всякакви молби , въпроси. Другите хора са специалисти в различни области.

Към българската държава за 6 месеца са вложени 34 171 лв. в българската икономика. Отделно от тях за половин година Джамбазки платил задължения към държавния бюджет в размер на 20 566 евро - това са за Данък общ доход, социални плащания, здравни осигуровки и т.н.

Евродепутатът удари чертата и констатира, че 80 000 евро са отишли от европейския бюджет към българската икономика за заплати, данъци, наеми и други през последната половин година.

Той коментира и победата на "Сириза" след изборите в Гърция. Според Джамбазки Гърция трябва да си плаща дълговете по заемите, които е взела. По думите му възможно е страната да излезе от Еврозоната. Ако това обаче се случи, Еврозоната няма да пострада, но гръцката икономика ще пострада със сигурност, смята той.

Според Джамбазки Европа има механизми, за да принуди гърците да плащат - например като спре да да дава нови заеми, а огромна част от гръцката администрация получава възнагражденията си само с нови заеми.