Министър Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности с обща площ 1268,983 дка.

Те са предложи в рамките на проект „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България", изпълняван от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН, в сътрудничество с МОСВ.

Новите местности се обявяват с цел опазване на редки растителни видове.

Те са:

  • 1. Защитена местност „Находище на Ружевидна поветица" с цел опазване на растителен вид Ружевидна поветица и неговото местообитание в землището на село Ново село, община Ново село, област Видин.
  • 2. Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Ливадите" с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.
  • 3. Защитена местност „Находище на Жлезист лопен" с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Българска поляна, община Тополовград, област Хасково.
  • 4. Защитена местност „Находище на Вебиев див бадем" с цел опазване на растителен вид Вебиев див бадем и неговото местообитание в землището на село Палат, община Струмяни, област Благоевград.
  • 5. Защитена местност „Находище на Провански салеп-село Априлци" с цел опазване на растителен вид Провански салеп и неговото местообитание в землището на село Априлци, община Кирково, област Кърджали.
  • 6. Защитена местност „Находище на Наделенолистно великденче" с цел опазване на растителен вид Наделенолистно великденче и неговото местообитание в землището на село Щит, община Свиленград, област Хасково.
  • 7. Защитена местност „Находище на Уехтрицова урока-село Острица" с цел опазване на растителен вид Уехтрицова урока и неговото местообитание в землището на село Острица, община Две могили, област Русе.
  • 8. Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Даневата чешма" с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.
  • 9. Защитена местност „Находище на Жлезист лопен" с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Браница, община Харманли, област Хасково.
  • 10. Защитена местност „Находище на Родопски лопен" с цел опазване на растителен вид Родопски лопен и неговото местообитание в землището на село Горно Юруци, община Крумовград, област Кърджали.
  • 11. Защитена местност „Търнавски Бакаджик" с цел опазване на растителен вид Тракийски клин, в землищата на село Търнава и село Победа, община Тунджа, област Ямбол.

С новообявените защитени местности, към януари 2013 г. общият брой на защитените територии в страната е 984, с обща площ 584 хиляди хектара, което съставлява приблизително 5,3 % от територията на страната, посочват от Министерство на екологията.