Софийски градски съд (СГС) призна Цветан Цветанов за виновен по второто му дело за 6 пъти отказ за прилагане на СРС срещу бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Съдът определи четири години затвор за бившия министър на вътрешните работи.

Веднага след произнасянето на присъдата Цветанов „хвърли бомба" пред медиите, обявявайки, че върху българския съд е бил оказан натиск за осъдителна присъда.

Впечатление прави, че присъдата е много по-тежка от тази, която прокуратурата поиска. Припомняме, по-рано днес държавното обвинение поиска тригодишна условна присъда за бившия вътрешен министър. Освен условната присъда прокурорите поискаха и налагане на 3-годишна забрана за заемане на ръководни обществени постове.

По думите на Цветанов немският му адвокат Ханс-Петер Ул е получил информация от свой достоверен източник за оказвания натиск. И двамата обаче отказаха да отговорят откъде идва манипулацията и дали пари или заплахи са изградили мнението на съдебния състав.

Припомняме, че при оправдателната присъда по първото му дело Цветанов остана видимо доволен, обяви съда за справедлив и дори му се извини за прибързаните изказвания, които е правил срещу съдиите през своя мандат.

Ул обяви пред медиите, че родният съд явно не е удържал на натиска. Според него съдията с треперещи ръце прочел присъдата. Аз съм уплашен от състоянието на правовата държава в България, загрижи се германецът. За Ул показателно е това, че обвинителният акт е изготвен преди последните парламентарни избори в страната. Обвинението е използвано като натиск, за да може борецът срещу организираната престъпност Цветанов да изглежда като участник в нея, смята Ул.

Ще обжалваме, убеден съм, че съдът ще се произнесе по съвест, коментира самият Цветанов. Защитникът му Менко Менков пък заяви, че е написал обжалването на присъдата преди произнасянето й, защото са очаквали такава развръзка.

Въпреки скандалното изявление на защитата на втория в ГЕРБ, нито Цветанов, нито адвокатите му склониха да кажат откъде идва тази информация, кой и как е оказал натиска и има ли изобщо доказателства за това. Стана ясно, че Ул ще разкаже подробно за това в доклада си пред Европейската комисия. Запитан защо не сезира главния прокурор Сотир Цацаров, ако действително съдът е манипулиран, Цветанов отсече: "Вие се шегувате!" Той се позова на думите на Румен Петков, че главният прокурор се държал като джобно ножче.

Припомняме обаче дословният цитат от изказването на Петков: "Ако главният прокурор иска да покаже, че прокуратурата е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция". Запитан дали Пеевски е източникът на хипотетичния натиск обаче Цветанов даде заден с думите: "Чакайте, кой говори за Пеевски".

Според мотивите на СГС, изчетени от председателя на съдебния състав съдия Тони Гетов, Цветанов в ролята си на вътрешен министър е възпрепятствал наказателно преследване и събиране на доказателства с отказите си за СРС-та не само срещу Орлин Тодоров, а срещу още две лица - криминално проявените и осъждани не веднъж Милен Иванов и Пламен Вачков.

Оказва се, че в целия си мандат Цветанов е разписал с отказ само шест исканията за СРС-та и то именно срещу тези личности. Според съда министърът няма правото да отказва СРС, което вече е разрешено от окръжен съдия. В тълкуванието си на закона съдиите са решили, че разпоредбата е императивна - министърът дава разпореждане, а не решава дали да позволи или не прилагане на СРС. С отказа си Цветанов не е спазил съдебен акт, като така е извършил още по-тежко нарушение - пренебрегнал е разпределението на властите.

Освен това Цветанов е извършил престъплението с пряк умисъл, сочи съставът - извод за това се прави от удивителните и подчертаването, с които е придружено неговото "Не".

Стана ясно, че преди назначаването му за шеф на РЗБОП Велико Търново, Орлин Тодоров е бил разузнавач пета степен в РПУ Горна Оряховица. Със заповед на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров той е прехвърлен към РЗБОП на същия пост, като само осем дни по-късно е направен временен шеф от заповед на Цветанов.
След десет месеца на поста печели конкурс за постоянно назначение на шефското място. Утежняващо вината обстоятелство срещу екссиловия министър се оказал именно служебният му пост, който му давал огромен властови ресурс, използван неправомерно.

Присъдата подлежи на обжалване, а Цветанов остава с мярка за неотклонение подписка.