Няма човек или институция, която като получи държавна субсидия да може да каже „yes", доволен съм. Това заяви по време на пресконференция новоизбраният ректор на ТУ София проф. Марин Христов в отговор на въпрос на news.bg относно планираната в Бюджет 2012 държавна субсидия за университета.

Христов поясни, че тазгодишната сума е по-малка в сравнение с парите, получени през 2011 година, но не пожела да уточни за каква субсидия става въпрос.

Той обаче заяви категорично, че колкото и да не са съгласни с това решение на правителството, тяхната позиция не трябва да намира израз в протестни действия и стачки. „Напротив, всяка институция трябва да вземе отреденото й парче от голямата торта, а за всичко останало трябва да намери начин да се справи сама и да се развива със собствени средства", подчерта ректорът.

По думите му в ТУ са намерили начин как да компенсират намалените държавни средства, а именно чрез приходи от чуждестранни студенти, най-вече магистри и докторанти, както и от научноизследователска дейност.

Ние трябва да ставаме изследователски университети, заяви проф. Христов и даде за пример Франция, където държавната субсидия формира едва 30-50% от бюджетите на университетите, а останалата част са от научноизследователска дейност.

Ректорът на ТУ подчерта, че нещата са последователни и че първо трябва да се планират, а след това да се види какво и как да се осигури. Той добави, че в момента започва „техническо превъоръжаване на ТУ", като за изпълнението на изготвените два проекта ще са необходими около 700-800 хиляди лева.

Иначе проф. Марин Христов изрази надежда, че вчерашният ден на пробуждането няма да постави начало на година на заспиването. Той и неговият екип вече са наясно с целите, които ще преследва по време на „мандата" си. Във връзка с 66-тата годишнина на университета той изтъкна необходимостта от техническото образование и неговото развитие и занапред.

Новото ръководство е измислило и как да „отвори вратите" на университета, за да привлече нови студенти в условията на все повече засилващата се конкуренция сред висшите училища не само у нас, но и в чужбина. На първо място подготвя се чуждоезиково обучение на английски език за студенти от страни, които се намират извън ЕС и най-вече за държави от Далечния Изток. За целта ще бъдат предложени нови методи за дистанционно обучение.

Втората мярка, която възнамеряват да приложат ръководителите на ТУ, е поощряване на кандидатите още от средното училище, като им се предложи преференциални условия за приемане. „Смело мога да говоря и за 25%", каза Христов.

Замисля се и намаляване на средното контактно време между преподаватели и студенти, както и натоварването на преподавателите. „Добре знаете, че сега, за да си получат парите, преподавателите трябва да изпълнят определени задължения. Ние планираме намалението да се компенсира с научноизследователска дейност", поясни Христов.

Ректорът не беше особено словоохотлив относно информацията в медиите за педофилския скандал, в който беше въвлечен и преподавател в ТУ - проф. Юлиян Велчев. Той поясни, че на този етап няма потвърждение, нито допълнителна информация от спецслужбите по случая и не може да коментира, тъй като рискува да обиди преподавателя или пък неговата катедра. Христов обаче е категоричен, че ако бъде доказана вината му, той ще бъде отстранен.