Проблемът на финансовото образование в България. Как да се реши?", е всъпителната тема, с която проф. Стив Ханке ще сложи началото на конференцията „Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика".

Световноизвестният финансист, познат в България като „бащата на валутния борд", идва за участие в международната конференция, която ще се проведе на 11 май 2015 г., организирана за втора поредна година от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД.

Стив Ханке е автор на системата на валутния борд у нас, въведена през юли 1997, която незабавно спря хиперинфлацията в България, икономически съветник на президента Петър Стоянов.

От 56 хиперинфлации в съвременния свят, включително и тази у нас до 1997г., проф. Ханке е участвал в овладяването на повече от тях. Той има толкова опит, колкото никой друг жив икономист в тази област.

Търгувал е със суровини, валути, акции и облигации над 58 години. През 1995 неговият фонд Toronto Trust Argentina, in Buenos Aires, Argentina, бе най-добре представилият се в света /+79,25%/

„Професорът с мислене а ла Уол стрийт", така Bloomberg нарича проф. Стиф Ханке в специална публикация. /„The Wall Street Minded Professor", Bloomberg Markets, May 2015/
Ханке преподава от 45 години в университета „Джонс Хопкинс" - институция с годишен бюджет за изследвания от 2.2 млрд. долара - малко по-малко от републиканския бюджет на България.

Богата биография на проф. Ханке включва още и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън и наминистъра на икономиката на Аржентина, както и президент на най-бързо развиващия се инвестиционен фонд на 1995 - Toronto Trust Mutual Fund Argentina.

Проф. Ханке е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Българската академия на науките.

Сред участниците в дискусиите на 11 май, освен професор Ханке, са още и проф. Ричард Макдоналд, доктор по икономика от Университета в Бингхемптън, проф. Джордж Вредевелд, Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър", доц. д-р Даниела Бобева - Институт за икономически изследвания към БАН, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Любомир Дацов, бивш зам. министър на финансите и др.