Google скоро ще започнат да тестват безпилотните си автомобили по улиците на американския щат Невада. Това стана ясно вчера, след като местните власти одобриха молбата на компанията. Това ще бъде първият американски щат, който ще позволи тестването на автомобили без шофьори. Преди прокарването на новия закон през февруари, приет именно в Невада, това не беше възможно, съобщава kaldata.com.

Проектът на Google е бил одобрен след няколко демонстрации в Карсън Сити и в Лас Вегас. Сега местните власти ще започнат да издават специални разрешителни за притежание на такива автомобили, както и специални табели с регистрационни номера за безпилотни коли, които ще са червени на цвят и ще имат лого, напомнящо знака за безкрайност от лявата страна

.
Въпросните табели ще са червени на цвят само докато трае изпитния период за Google. Ако автомобилите докажат, че са безопасни и ефективни и един ден се стигне до серийното им производство, собствениците им ще имат номера върху зелена табела, на която също ще присъства знака за безкрайност. Изборът на този знак отразява "бъдещето на автомобилите", според транспортния директор Брус Бреслоу.

За да получат разрешение от щата Google се съгласиха и на други условия, а именно: да платят застраховка в размер $1 милион, да посочват точно и ясно къде ще тестват автомобилите и при какви условия и, накрая, при всеки тест да осигуряват поне двама души в автомобила, единият, от които седящ зад волана и готов за намеса, ако се наложи такава. Тези условия ще важат и за всяка друга компания, която реши в бъдеще да тества безпилотни автомобили в щата.