Русия започна военна операция в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава", пише израелското издание Ynet.

Следващите дни във военна база в Сирия ще пристигнат руски военни пилоти, които ще атакуват джихадистите с изтребители и хеликоптери.

Според западни дипломати първите руски военни вече са пристигнали в Сирия и са настанени в база край Дамаск, която е контролирана от режима на президента Башар Асад. Тя ще бъде основната база на бъдещите въздушни операции.

Предстои пристигането на съветници, инструктори, логистичен и технически персонал, ПВО персонал и самите летци.

Администрацията на американският президент Барак Обама била изцяло в течение с руския план за намеса в Сирия, но все още от там не са коментирали каквото и да е било по въпроса.

Дипломатите припомнят за серията преговори между Русия и Иран, посветени на заплахата, която "Ислямска държава" представлява за режима на Асад. В резултат е било постигнато стратегическо решение да се направи всичко необходимо, за да остане Асад на власт, за да остане Сирия бариера срещу разпространението на радикалния ислям в бившите съветски републики.

Няма съмнение, че военните операции на Русия в небето на Сирия ще променят съществуващата картина в Близкия изток, посочва още Ynet. Руснаците нямат планове за операции срещу Израел или други страни от региона и главната им цел е "Ислямска държава". Но тяхното присъствие ще представлява предизвикателство за операциите на израелската бойна авиация в Близкия изток, завършва изданието.