800 нови огнища на природни пожари са регистрирани само през изминалото денонощие в Русия. Близо половината от тях са потушени, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация на руското министерство на извънредните ситуации.

Според последните данни 28 са жертвите на пожарите. 61 от пожарите са големи и обхващат над 65 000 хектара.

От началото на тазгодишния пожароопасен период в Русия са установени над 23 000 огнища на природни пожари на обща площ повече от 404 000 хектара. Това надхвърля 1,17 пъти данните от същия период през миналата година, посочва министерството.

През последните 24 часа в гасенето на горски пожари в страната са взели участие над 16 000 души. Включили са се и над 3 500 единици техника, в това число 56 самолета и хеликоптера.

В 14 региона на централна и южна Русия са обявени извънредни мерки за справяне с пожарите.

Огънят продължава да бушува на площ от над 120 хиляди хектара. Особено тежка е обстановката във Воронежка, Нижегородска, Владимирска и Рязанска област. Там огънят е изпепелил десетки села, а евакуираните са хиляди.

В съседни региони се организират временни лагери, в които да бъдат приютени хората, останали без покрив.

Самият град Воронеж се оказа в огнен обръч и само благодарение на усилията на огнеборците и стотиците доброволци е предотвратено навлизането на пламъците в чертите на града.

Тази сутрин всички огнища са били локализирани. Критична остава обстановката и в околностите на руската столица, където пламъците унищожиха близо 60 къщи.