Лидерът на една от опозиционните украински партии „УДАР” Виталий Кличко призова украинците – привърженици на евроинтеграцията, да продължат протестната акция, искаща оставка на кабинета, без да се поддават на провокации.

Възможно е да се наложи да стоим на евромайдана ден или седмица, но сме длъжни да се поддържаме взаимно – с вода или продукти, който както може. Ще се борим и ще победим, заявява Кличко.

В призива си той акцентира на това протестиращите да не се поддават на провокациите на властта. Искат да ни провокират да щурмуваме разни сгради. В никакъв случай, ние не щурмуваме сгради, никаква агресия, призовава Кличко.

В същото време лидерът на парламентарната група на основната опозиционна партия „Баткивщина” Арсений Яценюк критикува остро президента Янукович за предстоящата му визита в Китай, която той така и не отмени заради политическата криза в страната.
В момента няма Китай, решава се съдбата на страната и президентът е длъжен да остане в Украйна, заявява Яценюк.

Опозицията иска освен отмяна на посещението в Китай, Янукович да подпише указ за оставка на кабинета и да започне наказателно преследване на вътрешния министър Захарченко и други лица, допуснали силовия сценарий, при който беше разгонен протеста от Майдана в съботната нощ.

Ние готвим общонационална стачка, която вече започна в три области и ще се разпространи в цяла Украйна, заявява Яценюк.