Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Италия от А+ на А е краткосрочния от А-1+ на А-1, съобщи Би Би Си.
Прогнозата на агенцията за развитието на ситуацията в италианската икономика е негативна.

Понижаването на оценките е обяснено с „отслабващите перспективи за икономически растеж" и недоверието във възможностите на Италия да намали държавните си разходи и да въведе финансова дисциплина.

Правителството на страната се опитва да прокара в парламента пакет от мерки, с който се въвеждат строги бюджетни икономии.

Според експертите на Standard & Poor', управляващата коалиция е неустойчива и това „ограничава възможностите на правителството да се бори ефективно с кризата".

Агенция „Ройтерс" определя решението на рейтинговата агенция като изненадващо, тъй като много икономисти смятаха, че първо Moody's ще понижи кредитния рейтинг на Италия.

Във връзка с това решение италианският премиер Берлускони каза, че мнението и решението на рейтинговата агенция се дължи по-скоро на медийни мнения и информации, а не на реалните факти. Според него, решението е било повлияно от политически съображения.

Берлускони припомни, правителството е одобрило плана за сурови мерки на икономии и че работи върху мерките за стимулиране на икономическия растеж на страната.