Българските роми могат да бъдат част от икономическия подем и растеж на страната. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов по време на дискусия за управление на стратегията за интеграция на ромите.

Двудневната конференция започна с видеоматериал за работата на здравните медиатори. Припомняме, по време на семинар за „Пациентите във фокуса на здравеопазването", състоя се през юли миналата година стана ясно, че 105 здравни медиатори работят в 57 български общини, като тази бройка е твърде недостатъчна. Липсва национално покритие на здравните медиатори, което затруднява изпълнението на профилактичните програми сред ромите.

„Не трябва да отричаме всичко, което е направено досега," подчерта вътрешният министър, но според него трябва да се посочат и къде са пропуските и предизвикателствата пред интеграцията на ромите.

Според Цветанов, ако няма разбиране или усещане за съпричастност към проблемите на ромите, те няма как да намерят своята професионална реализация.

Цветанов предлага стратегията да се обсъди в комисиите на Народното събрание, за да се постигне обществено-политическо консенсус по нея. Той призова за активна роля на местните власти в изпълнението на стратегията.

Надявам се, че ще постигнем реални успехи, посочи още вътрешният министър.

Партньорството между ромите и неромите е важно за успеха. Това заяви Филип льо Уру - вицепрезидент за Европа и Централна Азия на Световната банка. Той поздрави правителството за разработената стратегия. Според него е необходим постоянен мониторинг за нейното изпълнение.

Заедно можем, категоричен бе Уру.

Въпросът за ромската интеграция е важен както за България, така и за ЕС, заяви от своя страна и Коре Янсон, посланик на Дания у нас. По думите му, много европейски страни все още не са интегрирали ромите си.

България може да послужи като вдъхновението за развитие на този процес, категоричен бе той.

Според него все още съществуват табута и предразсъдъци за живота на ромите. Той подчерта, че днешната конференция е силен сигнал, че България и Европа са готови да разрешат проблемите за интеграцията на ромите.