Бюджет 2014 успя да премине за втори път през парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Макар че по предварителен ред обсъждането на законопроекта за бюджета за следващата година и направените предложения бяха предвидени и за утре, членовете на комисията успяха да приемат Бюджет 2014 година и да го изпратят за окончателно обсъждане в пленарна зала.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев посочи, че народните представители ще гласуват Бюджет 2014 може би в петък или на извънредно заседание във вторник. По-вероятно е обаче гласуването да бъде насрочено за вторник.

Дебатите в комисията преминаха в сравнително спокоен тон, като народните представители от различните политически партии пропуснаха типичните си спорове.

Министърът на финансите Петър Чобанов, който стана свидетел на целите дебати в бюджетна комисия, благодари на депутатите за това, че са свършили изключително ефективна работа. "Моето искрено желание беше да не се разваля внесеният бюджет. Той не само не се развали, но и се подобри", призна финансовият министър и отбеляза, че заложените приходи, разходи и дефицит остават почти същите, както приетите на първо четене.

Като значими промени, направени при второто четене в комисията на парите за следващата година министър Чобанов посочи прехвърлянето на допълнителни 29 млн. лева за Министерство на здравеопазването, както и връщането на ваксините под "шапката" отново на Здравното министерство. Източниците на тези допълнителни финанси за здраве са 7 млн. лева от бюджета на ДАТО и останалите 22 млн. лева от разходите за лихви. "Тези източници са реалистични", обеща министърът на финансите.

Народните избраници от ГЕРБ бяха затрупали с предложения проекта за държавен бюджет за следващата 2014 година. По-голямата част от тези предложения обаче не бяха одобрени от работната група, както и от самата комисия.

В последните минути на дебатите обаче набързо бе прието интересно предложение на "Атака", насочено към възобновяемите енергийни източници. Според приетата промяна държавата ще събира такса за производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.
Размерът на таксата за производство на електрическа енергия ще се образува от преференциалната цена, умножена по количеството изкупена енергия от обществен доставчик, умножени по 20 на сто. Предложението за въвеждането на таксата беше подкрепено от БСП и ДПС.

По-сериозни дебати обаче предизвика внесеното предложение на депутата от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев, с което се настоява за намаляване на партийните субсидии на политическите партии. Според сега действащия закон за политическите партии годишният размер на държавната субсидия за всеки един получен действителен глас е 12 лева. "Червеният" избраник обаче се опита да ореже субсидията до 6 лева.

Депутатът от левицата подкрепи предложението си с това, че ако то бъде прието, ще има намаление на парите за извънпарламентарните партии с 50%, за парламентарните със 17 на сто, което ще спести от бюджета около 8 млн. лева на година.

"ДПС няма да подкрепим намаляването или преструктурирането на партийните субсидии", заяви народният представител и шеф на комисията Йордан Цонев. Той мотивира становището си с това, че политиците дълго време са живели в условия, в които партиите са били със субсидии.

По думите на шефа на бюджетната комисия финансирането на партиите става по ясен и прозрачен начин. "Не мисля, че с подобна промяна ще се намалят разходите в криза, защото партиите, така или иначе правят тези разходи и парите ще дойдат от друго място, ако не от бюджета", защити тезата си Йордан Цонев.

В крайна сметка парламентарната комисия по бюджет и финанси не подкрепи намаляването на партийните субсидии.