Свободата на словото в едно демократично общество не бива да се използва за разпалване на религиозна омраза и конфликти. Уважението и толерантността към различните убеждения предполага и въздържане от действия, които водят до обида и накърняване на религиозните чувства на вярващите.

С това общо мнение е завършила срещата между председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Патриаршеския дом.

Тя е в рамките на поредицата от разговори между председателя на ДАНС и лидери на официалните религиозни институции в Българи. Припомняме, Владимир Писанчев през декември месец проведе среща с главния мюфтия Мустафа Хаджи

По време на срещата председателят на ДАНС и българският патриарх се обединиха около убеждението, че човешкият живот е основна и безусловна ценност и всяко посегателство върху него е недопустимо.

Българската православна църква винаги е отстоявала този дух на взаимно уважение и мирно съвместно съжителство между хората с различно вероизповедание и убеждения.

Двете страни подчертаха огромната ценност, която представлява за българския народ изграденият в продължения на столетия модел на добросъседство, толерантност и разбирателство между религиозните общности в страната.

Изтъкната бе необходимостта от активно сътрудничество и диалог между институциите в България за съхраняването на единството и сигурността на нацията.