Патриотичният фронт (ПФ) не са говорили с ГЕРБ за коалиция. Във вчерашните разговори между двете формации те са съгласували програма за стабилно управление на страната.

Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

По думите му, ако ГЕРБ имат нужда от подкрепа със специалисти, ПФ ще им ги осигури, но към думата "коалиция" имали непоносимост.

"Не се натискаме за постове. Трябва да има управление, което да изпълнява една програма. А не да сложим наши и ваши, да наредим пъзела и да бъркаме в кацата", поясни Симеонов.

Той добави, че дори ДПС и "България без цензура" да подкрепят програмата за управление, Патриотичният фронт нямало да бъдат против, като това било тяхна си работа.

На вметка на водещата Анна Цолова, че в програмата им пише, че ще се борят ДПС да бъдат изкарани от властта, Валери Симеонов отговори, че това е съвсем друга тема и те нямало да се откажат от искането си представителите на ДПС да напуснат властта.

Леко противоречиво с горните си думи обаче Валери Симеонов посочи, че ПФ си гледали тяхната програма, интересували се програмата, която ще изпълнява бъдещото управление, да бъде в тон с тяхната, но от друга страна не ги интересувало кой ще влезе в управлението като личности.

"Най-важното е да има програма за управление. А не човеците, които я изпълняват", подчерта Валери Симеонов.

Запитан дали биха били проблем за ГЕРБ и евентуално други формации, които биха се присъединили към бъдещото управлание, цитирани от медиите точки от програмата на ПФ, като например, че искат да правят цигански селища извън градовете като атракция или пък настояването им за връщането на задължителната казарма, Валери Симеонов посочи, че специално за циганите това бил тенденциозен въпрос и такава точка в тяхната програма нямало.

Относно казармата пък и дали тя може да е препъникамък за участието им в управлението, тъй като ГЕРБ не възнамеряват да връщат задължителната военна служба, съпредседателят на ПФ заяви, че може да е препъникамък, но може и да не е.

Водещите припомниха на Симеонов, че НФСБ са определяли през 2009 г. управлението на ГЕРБ като "мутренско" и го запитаха какво мисли по този казус. Той посочи, че имали два избора - или да седят в опозиция, или да се постигне съгласие за управление.