emaxpress
Над 1 000 души заедно с целия медицински персонал на болницата в Нови пазар излязоха на протест пред сградата на общината. Причината е закриването на лечебното заведение.

В митинга взеха участие и представители на общините Каспичан, Каолиново и Никола Козлево. На работните си места останаха само дежурните в лечебното заведение, съобщи БНР.

Протестиращите настояват за запазване на местната болница. В започнатата подписка досега са събрани около 7 хиляди подписа.

От община Каолиново връчиха още 2 500 подписа за запазване на болницата.

Нови Пазар е една от общините, в които се организират протести срещу закриването на болници. До момента подобни действия имаше и в Карнобат, Адрино, Левски и други.

По-рано днес за 20 минути жителите на Омуртаг блокираха пътя в участъка от главния път София-Омуртаг, близо до самолетния парк.

Въпреки че ръководството на болницата е осигурило 71 клинични пътеки по договор с касата, притесненията са, че болницата няма да може да работи заради изключително недостатъчните средства, отпуснати от държавата.

Според кмета на Омуртаг, месечно са необходими между 180 - 200 хиляди лева, а са договорени около  140 000 годишно.

Междувременно стана ясно, че в Дулово няма да има протестни действия заради болницата.

За сега гражданско неподчинение няма да има, но се отправени искания към Министерството на здравеопазването, НЗОК и областния управител.

Първото е да се запази досегашният статут на болницата като рискова и да се увеличи държавното финансиране. Настоява се и Здравната каса да потвърди писмено финансирането на клиничните пътеки според сключения договор.

Припомняме ви, че заради новите изисквания за сключване на договор със Здравната каса, редица болници в страната ще бъдат затворени, тъй като не ги припокриват.

58 частни, държавни и общински заведения ще сключат наполовина по-малко договори със здравната каса в сравнение с миналата година.

Други 85 лечебни заведения ще имат с 15% по-малко договори. Намалението при 82 болници в това отношение ще е 9%.