В пловдивския кв. „Гаганица" разкриха цех за крушки ментета. При извършена проверка е установено, че се извършва машинно щамповане на идентични на защитена световно известна марка върху традиционни балонни крушки с различен волтаж. На тях преди това не е имало отличителни знаци, съобщават от Районна прокуратура-Пловдив. Акцията е извършена съвместно с отдел „Икономическа полиция" в града под тепетата.

Стоката е била пакетирана ръчно и машинно. Тя е била поставена в кашони от велпапе, облепяни със скоч-лепенки. На тях са поставяни знаци на световната защитена търговска марка.

По време на проверката в гаражното помещение, превърнато в цех, в крачка са хванати двама 24-годишни пловдивчани. Те не представили документи, които им дават право да използват търговската марка.

Помещението е претърсено, като са иззети 3754 традиционни балонни и енергоспестяващи крушки, с поставени на тях знаци, идентични на световна търговска марка. Иззети са и 9755 електрически крушки без отличителни знаци по тях, търговски етикети и лепенки със световната марка, щамповаща и пакетажна машина, компресор, плаки, калъпи и форми за поставяне на крушките при тяхното щамповане, празни кашони от велпапе.

Два следствени експеримента са направени на място. Разпитани са свидетели, направени са очни ставки, следствени експерименти, назначени са експертизи.

Единият от пловдивчаните е привлечен като обвиняем. Той е задържан за 72 часа.

Проверки са извършени и на три търговски обекта на ул. „Храбрец" в пловдивския кв. „Изгрев". При тях са иззети общо 1449 артикули, означени със знаци, сходни или идентични на световноизвестни регистрирани търговски марки като „Адидас", „Пума", „Найк", „Louis Vuitton" и други. Стоките са били изложени за продажба в магазините.