Депутатите ни не успяха да съберат кворум за началото на днешното заседание на НС. Едва 107 народни представители се регистрираха в началото на днешния ден.
Ще направим нова регистрация, защото трябва да прекратим това сутрешно надхитряне, обяви председателят на НС Михаил Миков. 

За втората регистрация лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна залата. 94 народни представители се регистрираха при втората проверка. Миков не се отказа и нареди на квесторите да броят депутатите в зала.
„Хайде бе, аз ги преброих вие не можахте, да извадим калкулаторите?”, скастри Миков бавните квестори. Председателят на НС даде половин час почивка.
„С оглед на бързината на напускане няма достатъчно депутати, за да започне днешното заседание”, констатира той.

Депутатите от опозицията отново решиха да излязат, като Бойко Борисов и Ивайло Московски наблюдаваха ситуацията от кафето на НС. Атакистите днес не дойдоха на работа.

В крайна сметка председателят на НС Михаил Миков обяви, че ще приложи финансови санкции за отсъстващите - липсващите народни представители няма да получат дневния си надник.
Миков закри днешното заседание и заплаши, че освен парични санкции, депутатите ще бъдат наказани и с извънредни заседания.

Трябва да проведем някакъв разговор защо отсъстваха народните представители от „Атака", от ГЕРБ също излязоха, имат ли намерение да работят или да прекратяваме работата. Това коментира в кулоарите на НС Михаил Миков. Предизвестие за днешното отсъствие на националистите той не е получил.

И той не отрече необходимостта от извънредни заседания. Президентското вето и други закони стоят на дневен ред, подчерта Миков. Имахме 7 извънредни заседания тази сесия, ще имаме още, увери парламентарният шеф.

Попитан как ще коментира изказването на ГЕРБ, че все още има възможност за избори 2 в 1, той отговори: „Те ГЕРБ го говорят това от около година. Има всякакви теоретични възможности. ГЕРБ искат постоянно да блокират работата на парламента".

На въпрос зависимо ли е мнозинството от „Атака", Миков заяви: „Не зная, гледам, че днес не бяхме много зависими, просто не дойдоха". Според него няма драма в това, че понякога няма кворум.

Комисиите заседават следобед, ще има извънредни заседания, а този, който не идва на работа, не получава възнаграждение, изтъкна Михаил Миков. Той обаче призна, че кворумът е крехък, което е резултат от парламентарния вот.

Вярвам, че на едни следващи избори българският народ ще прави и тази сметка кой е идвал на работа и кой не, смята той. Председателят на НС успокои, че все пак Великденската ваканция на депутатите няма да е по-кратка от гласуваното.

ГЕРБ продължават деструктивното си поведение да пречат по всякакъв начин и да саботира работата на парламента. Това коментира в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на НС Мая Манолова след провала на днешното заседание.

По думите й днес трябвало да се приемат изключително важни закони като Закона за Черноморското крайбрежие. Червената депутатка обясни, че този закон въвежда такива правила, че на практика да стане абсолютно невъзможно безобразието, което се е случвало в предишни мандати с дюните и с опазването на природата. Това наистина е скандално, категорична е Манолова.

„Според мен сега ръководството на ГЕРБ и Лиляна Павлова и Бойко  Борисов трябва да обяснят на хората от Черноморските общини защо не желаят да бъде приет Закона за Черноморското крайбрежие, това е откровен саботаж на един много важен за хората и за природата закон", смята Манолова.

Тя бе категорична, че ще има извънредни заседания на парламента, защото дневният ред на НС бил много интензивен. Приемаме закони, които се очакват от българските граждани, от българския бизнес, от българските земеделски производители, посочи социалистката.

Тя увери, че след като герберите не искали да работят в нормално парламентарно време, щяло да им се наложи да работят в извънредно време, в събота, неделя и дори на Великденските празници.

„Това влизане-излизане е унизително за хората, които имат достойнство и самочувствие от ГЕРБ и не зная защо се поддават на тези команди, които са по-подходящи за една военизирана среда", коментира още Мая Манолова.

Тя не знае защо депутатите от "Атака" днес не са в зала. Попитана дали ще има парламент, който да приеме внесените от ГЕРБ изборни правила, червената депутатка обясни, че според нея не е добре, когато се сменят в последния момент изборните правила. Социалистката настоява за по-голямо уважение към българския парламент.

След закриването на пленарното заседание заместник-председателят на НС Алиосман Имамов заяви, че е разочарован от днешната случка. По думите му, би било неприятна изненада парламентът да се разпусне преди изборите. Той прогнозира, че в предизборната кампания ще бъде още по-трудно да се събира кворум, ако депутатите не са сериозни към задълженията си.
„Представете си какво ще бъде, когато повечето от народните представители бъдат ангажирани, проблемът с кворума ще бъде изключително сериозен", коментира той.

Попитан за коментар относно поведението на „Атака" и дали националистите могат да бъдат накарани да влязат в парламента, Имамов каза, че това е въпрос, който трябва да бъде решен от самата партия. Хората на Сидеров трябва да вземат решение дали ще участват в заседанията на парламента или не, заяви Имамов и подчерта, че без тях парламентът не може да заработи.

„Искам да мисля, че проблемът е по-скоро инцидентен и че утре няма да имаме този проблем", сподели Алиосман Имамов. В заключение той каза, че ще се наложат извънредни заседания, включително и по ветото на президента върху Закона за Сметната палата.