Египетският премиер Хишам Кандил подаде оставка, с мотива, че на правителството му е трудно да работи след проведения страната "истински преврат на армията", предадоха световните информационни агенции.

Той добавя, че е решил да се оттегли след като миналата седмицаармията свали от власт президента ислямист Мохамед Морси след дни на протести в страната срещу неговото управление.

Оставката е била написана още на 3 юли, но е подадена днес.

На демонстрация вчера противници на отстранения държавен глава обявиха, че действията на армията не са преврат, а израз на волята на народа. Те осъдиха държавите, подкрепящи Морси.

Десетки бяха убити днес, включително офицер от армията при сблъсъци между протестиращи ислямисти и военен персонал пред клуб на Републиканската армия в Кайро, съобщиха медицински източници.

Говорител на "Мюсюлмански братя" съобщи, че 34 привърженици на движението са убити.

Близо 1000 души са ранени.

Армията на Египет обяви, че „въоръжени терористи" са се опитали да щурмуват щаб-квартири на елитната Републиканска гвардия, информира Ал-Ахрам.

Междувременно, временният президент на страната Адли Мансур съобщи, че парламентарни избори трябва да се проведат до 2014 година, а след тях - и президентски.