Сергей Лавров
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров посети Южна Осетия, където се срещна с президента на Южна Осетия Едуард Кокойти.

Нашата цел е народът на Южна Осетия да живее мирно, да живее добре и ние ще помагаме по всички възможни начини това да стане, заяви Лавров и подчерта, че Русия високо цени крачката на Южна Осетия да приеме меморандум за неизползване на сила.

Освен това меморандумът е изготвен и от ръководството на Абхазия и аз не се съмнявам, че грузинската страна безусловно ще изпълни задължението да не използва сила по отношение на Южна осетия и Абхазия, каза още руският външен министър.

От своя страна Едуард Кокойти съобщи пред присъстващите, че народът на Южна Осетия е много благодарен на Русия за съдействието при международното признаване на Южна Осетия.

Ние сме благодарни и за това, че се изпълняват всички подписани договори. Още един път искам да подчертая, че Руската Федерация е била, е и ще бъде нашият стратегически партньор. Русия за нас е братска държава, зави Кокойти.

По думите му днес е подписан 54-ият договор между Южна Осетия и Руската Федерация.