Ръководството на БАН представи вижданията си за нова структура - тя ще включва 9 изследователски направления и 42 постоянни научни звена към тях.

На практика досегашните 69 института ще бъдат окрупнени в направления.
9-те направления:

  • информационни и комуникационни науки и технологии;
  • енергийни ресурси и енергийна ефективност;
  • нанонауки, нови материали и технологии;
  • биомедицина и качество на живот;
  • екология и биоресурс;
  • климатични промени, рискове и природни ресурси;
  • астрономия, космически изследвания и технологии;
  • културно-историческо наследство и национална идентичност;
  • общество, основано на знанието.

Сливанията и вливанията на досегашните институти също минават през процедурата закривания, което също струва пари, тъй като трябва да се платят, например, неизползваните отпуски на служителите. За тази структурна реформа ще трябват няколко милиона лева.

Отделно за подобряването на демографската структура на БАН, за което се премина към пенсиониране на 400 - 500 души, са необходими 3,8 милиона лева.

От ръководството на БАН подчертаха, че тези средства няма да им бъдат отпуснати допълнително, а ще бъдат взети от бюджета на институцията.
Още в самото начало заявихме, че за да се правят реформи трябват пари, изтъкна председателят на БАН академик Никола Саботинов. Т

ой добави, че БАН няма средства за поддръжка, защото й се казва, че ще й се дадат пари, когато се реформира.
За това активизирахме реформата - да покажем, че БАН трябва да бъде подпомогната", каза академикът.

Според него няма възможност досегашните направления да запазят самостоятелността си. В момента положението е особено тежко - БАН е спряла своето международно сътрудничество, спрян е академичният обмен, спряно е изпълнението на правителствени спогодби в областта на науката, заради финансови затруднения, обясни Никола Саботинов.

Той изрази надежда, че през втората половина на годината бюджетът на БАН ще бъде коригиран към повишение. Затова стремежът сега е да бъдат осъществени реформите в първите 6 месеца на 2010 година.

Няма да има съкращения в щата, посочи Саботинов и обясни, че на мястото на учените, които бъдат пенсионирани, веднага ще бъдат назначавани млади кадри и ще бъде направено всичко възможно да получат достойно заплащане.

Замислените структурни промени предвиждат създаването на Изследователски университет към БАН, съобщи още председателят й. За Университета ще се ползва базата на БАН и нейният кадрови потенциал. Окончателното решение за новата структура ще бъде взето към края на февруари.