Къщата в Букурещ, в която е живял големият български революционер и публицист Любен Каравелов, е полуразрушена, а след реституция - обявена за продажба, съобщи БНТ. В нея се е намирала и печатницата на Каравелов.

Така историческата ни памет е на път да загуби една от емблематичните за българската история сграда. И всичко това се случва в дните, когато се отбелязва 175-тата годишнина от неговото рождение.

Сградата е построена през Възраждането от български търговци в Букурещ. По-известна е като Солаковия хан. Тук през 1869 г. Ботев и Левски са прекарали няколко студени месеца.

Сега масивната и внушителна къща е полуразрушена. Наследниците на някогашните търговци са я придобили след реституция и са я оставили на произвола на съдбата.

Солаковият хан е в такова състояние поне от 60 години, каза проф. Лука Велчов от българското дружество в Букурещ. Сега само паметна плоча на фасадата на сградата напомня, че на това място е живял Любен Каравелов.

Проф. Лука Велчов - председател на организацията на българите в Букурещ: „Тук, в тази сграда Любен Каравелов е издавал вестниците "Независимост" и „Свобода"...Ние като ученици влизахме вътре, в мазето и то беше пълно с български вестници... В този хан е имало мелница."

В миналото е имало договореност с румънските власти в тази сграда да се построи български културен център. По-късно идеята пропаднала.

Проф. Лука Велчов - председател на организацията на българите в Букурещ казва,  че институтът по архитектура на Букурещ не разрешава да се събаря ханът. Фасадата е ценна и трябва да се запази в този вид.

Теренът, върху който е Солаковият хан, е в идеалния център и към него има инвеститорски интерес. Дали ще оцелее или ще последва съдбата на българското училище в Букурещ, разрушено през 1988 година, ще стане ясно в близките месеци.

Там, където поетът и революционер Христо Ботев е учил на четмо и писмо българските деца пред 1874 година, днес има бензиностанция.