Британският премиер Дейвид Камерън отхвърли възможността да бъде проведен нов референдум за независимост в Шотландия. По думите му, от такова допитване няма нужда и то няма да се проведе, докато той е премиер, предадоха световните информационни агенции.

Така той отхвърли изказването на бившия премиер на Шотландия Алекс Салмънд, че вотът е неизбежен. Неговият наследник на поста Никола Стърджън предупреди Камерън, че той ще бъде персонално отговорен, ако не изпълни обещанията си за предоставяне на повече власт и това стане причина Единбург да проведе втори референдум.

Първият референдум се проведе през септември миналата година и 55% казаха „не" на отделянето на Шотландия от Великобритания. Тогава Камерън обеща повече правомощия и декларира, че Шотландия ще стане най-независимата автономия.

Според законодателните промени, които ще бъдат прокарани след парламентарните избори от 7 май, Шотландия ще може даопределя размера на данъка върху доходите, също ще има влияние върху социалните разходи и ще бъдат прехвърлени правомощия как шотландският парламент и други структури ще бъдат избирани и как ще работят.

Единбург обаче на няколко пъти предупреди, че Лондон не изпълнява докрай обещаното. Във връзка с референдума за оставане в ЕС, който Камерън е решен да проведе, беше съобщено, че проевропейската Шотландия вероятно ще гласува "за" оставане в ЕС, ако Англия гласува "против".

Говори се, че въпреки несъгласието на Лондон, разрешение за нов вот за независимост ще бъд поискано още през следващата година и ще бъде проведен такъв даже и без съгласие.