Състав на Софийски градски съд промени мярката за неотклонение на Алексей Петров от "Домашен арест" на "Подписка". По този начин соченият от управляващите за "глава на октопода" бивш съветник на ДАНС практически може да се движи свободно.

Според съда разколебано е обвинението срещу Алексей Петров, че е ръководител на организирана престъпна група.

Никой от свидетелите не дава конкретни показания, че Антон Петров, Марчело Джотолов и бившата барета са действали организирано. Само посочват, че тримата са се познавали.

Недостатъчни са доказателствата срещу Алексей Петров за данъчни престъпления. Непоследователни се оказаха според съда и показанията на свидетеля Георги Цветанов, на база на които на бившия съветник в ДАНС бяха повдигнати обвинения през януари тази година.
Едва сега той споделя, че Алексей Петров го е изнудвал и се е опитал да го убие.

Това предизивка съмнение в съда за казаното от него. Все пак СГС призна, че има доказателства, че Петров е изнудвал свидетеля. Съдът счете, че няма опасност Алексей Петров да се укрие, нито пък да извърши друго престъпление.

Адвокатът на Алексей Петров Ина Лулчева заяви в началото на днешното заседание, че новото обвинение срещу Петров от тази година е с единствена цел мярката му за неотклонение да не бъде изменена в по-лека. Доказателствата че клиентът й се е опитал да убие свидетелят Георги Цветанов, според нея са крайно недостатъчни.

Нищо не налага г-н Петров да бъде изолиран по начина, по който е в момента, категорична бе Ина Лулчева, искайки по-лека мярка за Алексей Петров.

Другият му защитник Васил Василев директно поиска най-леката мярка за неотклонение - подписка. Той беше собено ироничен по отношение на новите показания на свидетелят Георги Цветанов, че Петров се е опитал да го убие с лопата.

По думите на адвокат Василев оставало в някой следващ момент свидетелят да си спомни, че всъщност Алексей Петров го е убил. Така ще стигнем до ситуация, в която защитата ще твърди, че такъв свидетел няма, а прокуратурата ще изпадне в уникалното състояние да доведе убит човек в съдебна зала, изтъкна адвокатът на Алексей Петров.

Прокурор Светлозар Костов пък си заложи кариерата в знак на това, че обвиненията срещу бившият съветник в ДАНС са основателни. По думите му Георги Цветанов е бит най-малко 3 пъти от Алексей Петров. За побоищата свидетелят писал до различни институции, оплакал се през 2001 и на премиера Иван Костов.

Държавното обвинение държеше на мярката домашен арест, за да е изолиран Петров от свидетелите по неговото дело. Прокуратурата посочи, че на много от свидетелите срещу бившия съветник в ДАНС вече им се случили "случки".

Например, свидетелят Веско Шотев споделил, че преди Коледа се засякъл с Антон Петров, сочен за част от Октопода, в Девин, спречкали се и след няколко дни му откраднали скъпия лизингов автомобил.

Георги Цветанов бил убеден, че е следен и дори било стреляно по автомобила с въздушна пушка.

Друг свидетел пък, Свилен Николае,в намерил кучето си мъртво на входната врата на жилището си. Според съдът обаче, няма доказателства зад тези неща да стои Алексей Петров, още повече, че и самите свидетели не подозирали него.

Прокуратурата каза още, че Алексей Петров е пуснат под домашен арест, уж за да изтърпи 3 спешни операции. Досега обаче бившата барета не се е подлагал на хирургически интервенции. Прокурор Светлозар Костов изтъкна, че прокуратурата проявила съчувствие към обвиняемия "да рехабилитира пръстчето на едната си ръка".

Доволен от днешното съдебно решение и готов за битки излезе от съдебната зала Алексей Петров. Съдът доказа, че е единствената достойна институция в България, която не се поддава на натиск, заяви бившата барета. Според него прокуратурата е инструмент за политически поръчки на управляващите.

Петров коментира и заложената професионална чест от страна на прокуратурата с думите "По същия начин и Цветан Цветанов си заложи честта за големия Октопод, а вие видяхте какво се случи". Гаранцията по големия Октопод е 10 000 лева, това е стойността на тава, което сме извършили всички ние, посочи Петров.

На въпрос какво ще прави, ако влезе в сила днешната мярка "подписка", бившият съветник в ДАНС отговори: "Започвам от там, където ме спряха. Започвам с банките и лихвите".

По думите му той е бил арестуван под патронажа на премиера Бойко Борисов, както и много безумия са се случили под патронажа на министър-председателя, от което е загубил малкия и среден бизнес.

Според Алексей Петров приоритетна тема за обществото и политиците трябва да е икономиката на страната. На много фирми се нанесоха щети в огромни размери, категоричен бе бившият съветник в ДАНС.
По негови данни на държавата ще й струва над 100 млн лв. делата, които българският бизнес ще заведе за нанесени щети.

Относно РЗС и вчерашните събития около лидера на партията, Алексей Петров посочи, че освен консултант по национална сигурност, ще дава съвети на консерваторите е в сектор Икономика.

Петров коментира още, че ще се възползва от всякаква целесъобразна изява по темите, на които се е посветил. За лидера на Нова сила Антон Сираков, бившият агент уточни, че Сираков е негов адвокат по дело, което завежда "срещу известен политик".

В следващите дни ще заведа над 10 дела срещу определени медии и срещу определени политици, закани се Алексей Петров.

Конкретни имена той не посочи, само уточни, че ще заведе дела срещу хората, които твърдили, че той е свързан с проституция и именно по тази линия били връзките му с израелския посланик. Припомняме пръв за това съобщи Волен Сидеров.

По повод СРС-скандалите, Петров е категоричен :"Аз не намирам за лошо да се изяснява обликът на сега управляващите". Това обаче, признава той, не се е отразява добре на репутацията на страната ни.

Алексей Петров посочи, че не познава Росен Миленов, бившият служител в ДАНС, който потвърди истинността в СРС-тата, изтекли в публичното пространство.

Ако всичко, което твърди е вярно, нещата са тревожни, смята той. Аз съм работил само за държавата, заяви Петров.

Припомняме, на 12 октомври Апелативният съд промени мярката за неотклонение на Алексей Петров от "задържане под стража" в "домашен арест".

Това решение предизвика бурни аплодисменти в съдебна зала, а съдебният състав се мотивира в продължение на 2 часа за решението си. Месеци по-късно председателят на апелативния съд Веселин Пенгезов беше освободен, като той посочи освобождаването на Петров от ареста като една от причините за това.

Алексей Петров беше арестуван през февруари 2010г. в рамките на операция "Октопод", насочена срещу организираната престъпност в столицата.