Представители на туристическия бранш в писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов настояват за създаване на Министерство на туризма. Те изразяват надежда, че ще бъде съставено силно и отговорно правителство, което да получи подкрепата на 43-ото Народно събрание, за да заработят час по скоро държавните институции за излизане от кризата и стабилизиране на икономиката в България.

Представителите на най-влиятелните сдружения, членове на Националния съвет по туризъм, работещи за развитието на българския туризъм - стратегически важен отрасъл за българската икономика, с най-голям дял в БВП на страната, настояват министерството да бъде в квотата на най-голямата политическа сила, ако се стигне до създаване на коалиционен кабинет.

Представителите на бранша настояват за ресорен министър да бъде номиниран човек, който не е обвързан с корпоративни интереси, а е образован и енергичен, разумен и диалогичен. Те искат министърът да има визия и решителност за провеждане на политика за категорично разграничаване с политиката на управление на туризма през последните 15 месеца, за налагане на България като целогодишна туристическа дестинация, работейки в тясна връзка с браншовите организации; за превръщане на родните курорти в желани и предпочитани от българските туристи.

В писмото до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов те заявяват желанието си за зам.-министри да бъдат издигнати професионално подготвени и компетентни експерти с конкретен опит  в туристическата индустрия, разграничаващи се от практиката на управление на туризма през последните 15 месеца и подкрепени от браншовите организации, регистрирани в Националния туристически регистър.

Представителите на бранша категорично не биха подкрепили в бъдещето ръководство на туристическата администрация заместник-министри от кабинета „Орешарски" и кабинета „Близнашки".