Административният съд в Смолян отмени поредното решение на Общинския съвет в Неделино, с което се избира кмет на населеното място до провеждането на местните избори наесен.

Магистратите отмениха решението на съветниците, с което бе допуснато повторно предварително изпълнение на избора на Румен Русанов. Първото решение за предварително изпълнение и незабавно встъпване в длъжност на Русанов вече бе окончателно отменено от съда.

Румен Русанов бе избран през април за кмет с решение на Общинския съвет, след като досегашният кмет Стоян Беширов бе отстранен от длъжност със съдебно решение заради повдигнато обвинение за престъпление по служба. След това жители на Неделино организираха протести и с жива верига не допуснаха Русанов да влезе в общината.

Днес съдът определи като незаконосъобразно решението от 22 май. Самото решение за избор на кмет до края на мандата също се атакува пред съда с жалби от отстранения  Стоян Беширов и назначената от него за заместник-кмет Фанка Георгиева.

Следващото заседание по делото относно законността на избора на Румен Русанов предстои в началото на юни в Административния съд.
Очаква се Общинският съвет в Неделино да обжалва решението на Административния съд.

До произнасяне на окончателно съдебно решение по гласуваното предварително изпълнение, Румен Русанов изпълнява кметските функции, уточняват от Общината.