Полицията е задържала 34-годишния Пламен Трифонов, за когото се смята, че е съпричастен към убийството на 28-годишната Яна Кръстева, чието тяло беше намерено преди две седмици в Борисовата градина. Това съобщи директорът на СДВР Валентин Йорданов по време на пресконференция, на която участва  ивътрешният министър Цветанов.

СДВР издирва Николай Петков Русинов на 34 години.
За общодържавно издирване вече е обявен втори човек - 34-годишният Николай Русинов, за когото също има доказателства, че се е намирал в района на престъплението.
За Русинов е безспорно установено, че се е познавал с Яна.

 
 
Двамата били в приятелски взаимоотношения, но все още не е ясно от колко време са се познавали и дали той е бил в тесния приятелски кръг или е бил просто познат. Двамата с Яна живеели в съседни блокове в столичен квартал, посочи още Йорданов.

На мястото на инцидента и по трупа на жертвата има следи и от Пламен Трифонов, и от Николай Русинов.
Задържаният Трифонов не е дал показания. Разследващите все още работят, за да установят какъв е мотивът за престъплението и какви са били взаимоотношенията на двамата мъже с жертвата.

Все още разследващите не са сигурни дали Пламен и Николай са се познавали от по-дълго време или са се запознали в нощта на престъплението.
Все още не е ясно и кой от двамата е физическият извършител на убийството и кой я е удушил.

През 2008 година Николай Русинов е регистриран в полицията за лека телесна повреда, след като се сбил с мъж. Тогава обаче той не е бил съден.
Русинов, който в момента се издирва, в края на миналата седмица е уведомил близките си, че заминава в чужбина.

Разследващите все още се опитват да установят дали действително е заминал или не, тъй като е споменавал различни дестинации.
Полицията не го е разпитвала като свидетел още при първите разпити на хората, които са били Маймунарника. Издирваният Русинов работи в частна фирма като преводач и спедитор.

Арестуваният Пламен Трифонов, който е задържан за 72 часа, пък е бил скитащ и е събирал бутилки от Борисовата градина, съобщи Валери Йорданов. Той обаче уточни, че не може да се говори за традиционния образ на клошар.

До задържания полицията стигнала след сигнал на гражданин, който съобщил за подозрително лице, обитаващо района на Борисовата градина. Повод за сигнала била изключителната му агресивност и фактът, че след убийството Пламен Трифонов вече не се появявал в района на парка.

Непосредствено след задържането му неговото алиби било оборено.
Трифонов твърдял, че в часовете около инцидента се намирал на друго място, но макар и откъслечни има свидетелски показания, от които става ясно, че той се е намирал в района.
За Трифонов ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение.

От МВР уточниха, че на извършителите е бил направен психологически профил. Според експертите убийството не е било първоначалната цел на двамата извършители.
Психолозите смятат, че Яна е била удушена по непредпазливост, докато извършителите са се опитвали да затиснат устата й, за да не вика. Първоначалната цел вероятно е била секс.

Извършителите обаче видели, че наблизо минават много хора, които си тръгвали от концерта, освен това наблизо е била и охраната на конната база.
Валентин Йорданов посочи, че всички приятели на Яна ще бъдат разпитвани поне още веднъж.

Нито един от тях не си е спомнил за Николай Русинов и на никой от приятелите й не е направило впечатление дали тя е била с него.
Повечето приятели казват, че в Маймунарника Яна е танцувала с едно лице, но едва след като бъде задържан, ще стане ясно дали Николай е това лице.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза от своя страна, че лично се е обадил на бащата на Яна, за да го уведоми, че вече е задържан един човек, а втори се издирва.
Той благодари на всички граждани, които след призива на полицията са се отзовали и са подавали сигнали за часовете около инцидента. Цветанов изтъкна, че именно чрез гражданин е бил установен и задържан един от заподозрените.

Министърът призова медиите да не смятат, че МВР има за цел да прикрива информация.
По думите му в дните след инцидента разследващите не са давали информация, тъй като е било по-важно да стигнат до извършителя.

Цветанов призна, че МВР няма необходимия ресурс, за да осигури видеонаблюдение в Борисовата градина, но посочи, че приветства всяка една такава инициатива, на която и да е община.