Около 350 души се събраха на поредния протестен митинг на площад Народно събрание, организиран от БАН.

Те издигнаха плакати - „Дянков и Игнатов със средна заплата на учен от БАН", „Спрете далаверите на Дянков и Игнатов и те сами ще си тръгнат, „Генерале, не се крий зад гърба на финансовия фелдфебел".

Протестиращите се обявиха за възстановяване на бюджет 2010, за да имат средства за плащане на заплати, сметки за ток и парно.

Научният секретар на БАН професор Владимир Димитров поиска от просветния министър Сергей Игнатов да изпълни ангажиментите, поети след протеста на 19 май.

Припомняме, тогава той пое ангажимент за оптимизиране на академията, което по никакъв начин не означава нейното ликвидиране.

По време на митинга Димитров допълни, че днес българската научна общност се е събрала на площада, за да покаже на обществото своето противопоставяне на манипулациите спрямо БАН.
Нека да преодолеем пасивността и безверието и да покажем, че научната общност в БАН е единна, заяви секретарят на Академията.

Колкото и са сме умни, все още не сме открили начин как да работим при температура от осем градуса, без да се разболеем.

Според него Игнатов непрекъснато търси аргументи защо БАН не трябва да съществува. Димитров подчерта и липсата на диалог в преговорите с управляващите, като изтъкна, че министър Игнатов е отказал обещаната само преди седмица среща с учените.

Вчера също се стигна до задочен конфликт, след като на БАН се наложи да опровергава казаното от Игнатов, че и в Австрия се затварят научни интситути.

Председателят на БАН академик Никола Съботинов изтъкна, че в своята 140-годишна история БАН винаги е защитавала българските интереси и всички разумни държавници са й помагали в тази насока.

Недопустимо е учените в една европейска държава да протестират. Бюджетът, определян за БАН, е гавра за науката, заяви той и допълни - това е умишлено задушаване на най-добрата научна организация в страната.

Съботинов добави, че академиците ще продължат съпротивата си, защото знаят, че са прави и това е единственият път към обединена Европа - чрез наука и иновации.

БАН е национална ценност и гордост за България, добави председателят на БАН, след което се отправи към Народното събрание. Там той ще има среща с председателя на парламента  Цецка Цачева, с която ще обсъдят проблемите около БАН.

Учените заявиха, че ще подадат в ЕК колективен иск за 60 милиона лева, тъй като с действията си управляващите нарушават тяхно основно конституционно право.

Под звуците на „Върви, народе възродени", шествието на учените се отправи към сградата на Министерски съвет, където те бурно освиркваха правителство.

С викове „Оставка" българските академици изпратиха свои представители в МС, които да издействат среща между премиера Борисов и академик Съботинов.

Българските учени подчертаха, че действията на управляващите са в противовес със стратегия Европа 2020, според която основен приоритет на ЕС са науката и технологиите. В България подобна политика няма, нашите управници провеждат политика на 30 процентни съкращения в бюджета на БАН, докато в други области съкращенията са в размер от 5 до най-много 15%, изтъкнаха протестиращите.

Те добавиха, че за нашето правителство науката е приоритет само на думи, но не и дела. За тях ние сме излишна тежест, която те се опитват да ампутират, защото им пречим и не знаят как да използват иновационния ни потенциал, коментираха работещите в БАН. Учените поискаха да им бъдат изплатени 9-та, 10-та, 11-та и 12-та заплати, както и да им бъдат преведени пари за консумативите.

Колкото и са сме умни, все още не сме открили начин как да работим при температура от осем градуса, без да се разболеем, заяви един от участниците в протеста.

Учените изискаха от управляващите и да им върнат парите, които са им отнели по незнайни причини, както и да превърнат образованието и науката в приоритет. Ние сме наясно, че не става дума само за пари, а и за отношение на управляващите към учените и науката. Далеч сме от мисълта, че Дянков ще събира толкова данъци, колкото предшественикът му Орешарски, но поне да изпълни обещанията си и да върне бюджетът на нивото поне от 2010г., заяви професор Лъчезар Аврамов.

Учените заявиха, че ще подадат в ЕК колективен иск за 60 милиона лева, тъй като с действията си управляващите нарушават тяхно основно конституционно право, а именно правото на труд и това да упражняват научна професия. Академиците подчертаха, че не искат конфронтация, а търсят диалог. Искаме управляващите да се включат в така подадената топка и да я върнат обратно, посочиха те.

Силна подкрепа на учените оказа и домашният любимец на един от протестиращите, който с мощния си лай подкрепяше техните възгласи.