И колеги ми казват - ние сме толкова уморени вече, че нямаме сили да коментираме колко сме натоварени.

Това сподели председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев по време на отчета на съда за 2009 година.

Според Пенчев в последно време се насажда мнението, че административният съд, както Върховния, така и териториалните, не са достатъчно заети и тяхното съществуване изразходва бюджетни средства, без да има нужда от това.

Председателят посочи, че за да бъде развенчан този мит, ВСС е създал нарочна комисия, която да провери натовареността на всички звена на съдебната система.

Според данните от отчета за 2009 година във ВАС са образувани за поредна година рекорден брой административни дела - 17 190.
Съдиите от ВАС са разгледали общ 212 681 дела, което най-големият брой за 13-годишната дейност на съда.

По данните от приключилите през 2009 година административни дела също са най-голям брой в историята на съда - 16 263.
През 2009 г във ВАС са решени общо 31 дела, свързани с атакуване на подзаконови нормативни актове, като съдът е обявил за нищожни или е отменил текстове от общо 6 нормативни акта.

Пенчев посочи още, че през изминалата година ВАС има и богата тълкувателна дейност. Единственото изискване на Европа е да бъдем ефективни, подчерта Константин Пенчев и посочи за сравнение, че в повечето държави в ЕС аналогичните съдебни инстанции имат само консултативни функции.

На въпрос как ще коментира изказване от тази сутрин на посланика на САЩ Джеймс Уорлик, че в тази страна има корумпирани съдии, Пенчев заяви, че темата за независимостта на съдебната система е много наболяла. Той допълни, че не желае да коментира изказвания на дипломатически представители.

На въпрос обаче как ще коментира изречението, че „над Висшия съдебен съвет все още виси облакът на Красьо Черния", председателят на ВАС заяви: „Мнението на този посланик съвпада с моето мнение."

Константин Пенчев посочи още, че е човек, който обича тази система и го боли като вижда , че тя умишлено се съсипва. „Нашата система не е по-зле работеща от френската, например", подчерта той.