Последните разкрития на Уикилийкс показаха до каква степен европейците имат резерви към приемането на Турция в ЕС, коментира "Дойче веле".

В секретните документи френският президент Саркози е описван едва ли не като истеричен враг на Анкара.

Ако европейците не искат Турция в ЕС, нека да го кажат ясно и на висок глас. Това е призив на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, отправен в една негова реч. По този начин политикът описва растящото недоволство и разочарование в страната му от отношението на Франция, Германия и Австрия към евентуалното бъдещо членство на Анкара в европейската общност.

Тази конкретика, за която пледира Ердоган, сега откриваме и в документите на Уикилийкс. В разговор с европейски дипломати представители на САЩ са добили впечатлението, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС е напълно безнадеждна. Отдавна Вашингтон се застъпва за Турция по този щекотлив въпрос, което често дразни европейците. Защото ако Турция стане част от Обединена Европа, това ще докаже на целия свят, че Евросъюзът не е клуб на християнските държави.

Така например съветникът на френския президент Жан-Давид Левит е споделил пред Филип Гордън, отговарящ в Държавния департамент за връзките с Европа, че се надява Анкара сама да оттегли кандидатурата си за членство. А каква е позицията на президента на Франция? В някои от документите, публикувани от Уикилийкс, Никола Саркози е описан като истеричен враг на турското еврочленство.

Между другото, в тази графа е включена и германската канцлерка Ангела Меркел - тя и Саркози били двамата европейски лидери, които в най-голяма степен допринасяли за растящия евроскептицизъм сред турците, твърдят американски дипломати в Анкара.

Отбелязва се обаче и това, че немалка доза скептицизъм по отношение на турското еврочленство има и в редиците на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на премиера Ердоган. Това се обяснява със страха от "заличаването" на традиционните за Турция мюсюлмански обичаи.

Документите на Уикилийкс съдържат и доклади, които защитават тезата, че Турция е на път да се превърне в ислямска държава. Според американски дипломатически източници Анкара обръща оста на своята външна политика. Публикуваните документи показват безпокойство у САЩ от политиката на външния министър Ахмет Давутоглу, който според тях води неоосманска политика. Сред изнесените документи са и разузнавателни данни на МОСАД, в които се твърди, че в Турция се въздига ислямизмът.

За премиера Ердоган се посочва, че е лидер, който споделя същите идеали като Ататюрк; работохолик е, упорит, без да е деспотичен. Той е определен като демократ по убеждения, който обаче ръководи обкръжението си по автократичен начин и е заобиколен от обръч от ласкатели и надменни съветници.